UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-09-06 08:44

Amerikaifutball: rajtolnak a hazai utánpótlás-bajnokságok

Magyar idő szerint hajnalban elrajtolt a profi amerikaifutball-liga, azaz az NFL, a sportág hazai szerelmeseinek sem kell már sokat várniuk, hiszen a hétvégén megkezdődnek a magyarországi utánpótlás-bajnokságok, három korosztályban harcolnak majd a yardokért és touchdownokért, mi most a nagyok kapuját, az U19-es idényt elemezzük ki.

Kilenc csapat, a címvédő Budapest Cowbells, a tavalyi döntős DEAC Gladiators, a Miskolc Steelers, a Budapest Eagles, a Budapest Wolves, a Young Guns United, Fehérvár Enthroners, a Tatabánya Mustangs és a Győr Sharks részvételével rendezik meg az U19-es magyar bajnokságot. A szezonban a véletlenszerű sorsolás után az együttesek négy mérkőzést játszanak az alapszakaszban, ezt követően az első négy bejut a rájátszásba, ahol elődöntőt és döntőt rendeznek. A nyitóhétvégén négy csapat lesz érdekelt: szombaton a címvédő Cowbells a Miskolc vendége lesz, vasárnap pedig a Young Guns United fogadja a Fehérvár Enthroners gárdáját. A bajnokcsapat részéről Magyar Csanád, a szakmai stáb tagja elmondta, egy kicsit hátráltatta felkészülésüket, hogy az elmúlt időszakban keresett magának új otthont a klub  – ezt a kispesti KAC-pályán találta meg végül –, ráadásul az amerikai Troy Bakerrel nem tudtak megegyezni a folytatásról, így a tengerentúli szakember  – aki bajnoki címig vezette a gárdát  – várhatóan a második fordulót követően hazautazik az Egyesült Államokba. Magyar Csanád hozzátette, a tavalyi együttesből mindössze hárman öregedtek ki, ezen kívül van néhány sérültjük is, de bíznak benne, hogy őket néhány tehetséges újonc pótolhatja majd.

A bajnokság teljes menetrendje Fotó: mafsz.org
A bajnokság teljes menetrendje Fotó: mafsz.org
A tavalyi fináléban a fővárosiak a Debrecen Gladiatorst győzték le egy végletekig kiélezett csatában 9-6-ra, a hajdúságiakat természetesen fűti a visszavágás vágya, a szakmai stábnak ugyanakkor olyan problémákkal kell megküzdenie, ami abszolút jellemző a sportág utánpótlására Magyarországon: Gyarmati Ottó vezetőedző kérdésünkre elmondta, hogy a szomszéd Nyíregyházi Tigrisekkel kiegészülve megfelelő létszámmal tudnak gyakorolni, ám a tavalyi csapatból a gimnázium befejezését követően több alapember is Budapesten kezdte meg egyetemi tanulmányait. Leszögezte viszont, hogy ezek a játékosok ennek ellenére is a csapat rendelkezésére állnak, de csak a pénteki edzéseken, illetve a hétvégi meccseken számíthatnak rájuk, ezért az összecsiszolódással lehetnek problémák. A tréner megjegyezte, természetesen szeretnének bajnokságot nyerni, de a címvédő Cowbells, illetve a legnagyobb hazai hagyományokkal rendelkező Budapest Wolves is nagyon erős. Utóbbi klubbal kapcsolatban kiemelte, tavaly csak egy hajszálon múlt, hogy nem jutottak a fináléba. Az utánpótlás-bajnokságokban egyáltalán nem ritkaság, hogy több klub közös munkája eredményeképpen jön létre egy csapat, így indul már évek óta a Young Guns United és hasonló szisztéma szerint dolgoznak a Budapest Eagles csapatánál is. Fábián Krisztián, a Young Guns United egyik edzője a Budapest Titansnál vezető, a gárda ezen kívül a Dunakesziben, a Dunaújvárosban, illetve Jászberényben működő klubokból áll össze. Ahogyan a tréner elmondta, nyáron néhánynapos edzőtáborral próbálták meg összegyúrni a játékosokat, akik mind a saját egyesületükben készülnek, hogy aztán a bajnokságra egy közös csapat neve alatt egyesüljenek (United). Megjegyezte, annak ellenére, hogy U19-es csapatról van szó, rengeteg játékosnak van már tapasztalata a felnőttek között, sőt, olyan is akadnak a keretben, akik a kiemelt osztályban, azaz a HFL-ben is játszottak már. Tokaji Ferenc, a Budapest Eagles vezetőedzője arról beszélt, hogy hozzájuk Dabasról, Szegedről és Diósdról érkeztek a fiatal játékosok, ennek köszönhetően pedig soha sem látott bő kerettel, 45 fővel dolgozhatott, ráadásul a szakmai stáb kiegészült egy amerikai trénerrel is, aki sokat segíthet a csapatnak a fejlődésben. Mindkét csapat számára a négy közé jutás a tét, de várhatóan így van ezzel a Fehérvár is, amelynek felnőttcsapata nyerte idén a magyar bajnoki címet. Természetesen az eredményekről folyamatosan hírt adunk majd honlapunkon. További korosztályos híreink AMERIKAIFUTBALLBAN a sportági aloldalunkon.