UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-09-07 17:37

Vívás: egy pengét sem lehetett volna leejteni a több mint 300 fős fehérruhás tömegben

Illusztris környezetben csattogtak a pengék a 2019-es vívás világnapja alkalmából szervezett hazai flashmob-rendezvényen, amelyen a magyar vívótársadalom színe-java képviseltette magát, a pöttöm apróságoktól egészen a legidősebb olimpiai bajnokokig. Honlapunk Csampa Zsolt elnököt, a friss felnőtt-világbajnok Siklósi Gergelyt, valamint természetesen utánpótláskorú tehetségeket is igyekezett mikrofonvégre kapni a fehérruhások találkozóján.

Van az úgy, hogy vidám, mosolygós és örömteli eseménynek számít, amikor több száz fegyveres vív meg egymással a magyar Parlament előtt. A 2019-es vívás világnapja apropóján a Kossuth téren rendeztek flashmobot, amelyen a magyar vívótársadalom apraja-nagyja összegyűlt, hogy méltóképpen népszerűsítse a hazánkban amúgy sem ismeretlen sportágat. Csampa Zsolt, a szövetség elnöke szerint az esős időjárás jóslata  sem rémítette meg a résztvevőket, akik ismét szép számban jelentek meg a 15 perces „edzésre".

Pengecsattanásoktól zengett a Parlament előtere Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Pengecsattanásoktól zengett a Parlament előtere Forrás: Magyar Vívó Szövetség
„Nem akarok számháborúzni, de szerintem idén is több mint háromszázan gyűltünk össze. Nagyszerű látvány, ahogy fehérbe borítjuk az ország egyik legikonikusabb terét. Minden esztendőben igyekszünk olyan helyszínt választani a rendezvényhez, amivel nemcsak magunkat, hanem az országot is népszerűsíteni tudjuk. Szerintem fontosak ezek a programok, a mai világban szinte minden a marketingről szól, nem várhatjuk meg, amíg a gyerekek felkeresik a műhelyeinket, nekünk kell felhívnunk magunkra a figyelmüket. Jó úton haladunk, a felnőtt-világbajnokságot elvileg soha nem nézték ennyien a tévében, mint idén a budapestit, és az iskolákban is egyre jobban ott tudunk lenni. A tény, hogy a hazai diákolimpián több mint 3000 gyerek mérette meg magát, mindent elárul a sportág növekvő népszerűségéről." A fiatal vívójelöltek „toborzásakor" az sem hátrány, ha az ember felnőtt-világbajnokokkal találkozhat. A párbajtőrvívó Siklósi Gergely éppen ezért tisztában van vele, hogy kutya kötelessége eljönni az ilyen és ehhez hasonló programokra. De mint mondja, nem autogramokat osztogatni jött. „Ha nem lettem volna Budapesten világbajnok, akkor is biztosan eljöttem volna a flashmobra, mert ez egy kellemes program, amelyen ráadásul olyanokkal is találkozhatok, akikkel év közben ritkábban látjuk egymást. Szerencsére nem túl sűrűn érzem állítanak meg az utcán és kérnek autogramot tőlem. Persze, biztosan ismertebb lettem a nyáron, de én nem igazán vágyom a rivaldafényre, szeretek lemenni a boltba tejért anélkül, hogy bárki is ujjal mutogatna rám." A nagyok mellett természetesen a korosztályos vívók is szerepet vállaltak a negyedik alkalommal megrendezett eseményen, a 16 éves kadét Európa- és világbajnok párbajtőrvívó Muhari Eszter a világért sem hagyná ki az ilyen megmozdulásokat. „Eddig minden évben részt vettem a flashmobon, szerintem remek kezdeményezés, hogy minél több emberrel, akár külföldiekkel is megismertessük ezt a gyönyörű sportágat. Jó látni, hogy szinte mindenki eljött, mert ez azt mutatja, hogy igazán összetartó közösséget alkotunk, amelyhez öröm tartozni. A következő, várhatóan nagyon nehéz szezon előtt pedig kifejezetten kellenek az ilyen jellegű lazább összejövetelek, itt a riválisaimmal is kötetlenebbül tudok beszélgetni, mintha versenyen lennénk." A többszörös kadét és junior országos bajnok Szemes Gergő is örömmel látogatott ki a szombati flashmobra, elvégre jó közösségben könnyen otthon érzi magát az ember. „Egyáltalán nem zavart, hogy megbámulnak, voltak még páran rajtam kívül, meg amúgy is arról szól a flashmob, hogy egy nemes cél érdekében az emberek csoportosan magukra irányítják a figyelmet. A mi esetünkben nyilván a sportág napjának méltó megünneplése miatt gyűltünk itt össze. Remek érzés, hogy ennyien itt vagyunk az FTC-ből is, csak néhányan, akik vidéken laknak, nem tudtak eljönni, és hát sajnálhatják, mert ezt kár kihagyni." További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.