UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-09-11 16:11

Kézilabda: tizenkilencre lapot kértek a váciak a női NB I-ben

Hiába nagyon fiatalok a váci lányok, már megvan bennük a kellő rutin, hogy meccseket döntsenek el az NB I-ben. A hazai élvonal szemtelenül fiatal csapatának vezetőedzőjével, Szilágyi Zoltánnal beszélgettünk.

Sokak számára rokonszenves csapat a női kézilabda NB I-ben a Váci NKSE együttese, amely évek óta a hazai fiatal tehetségekre épít, s időnként meglepetéseket is okoz a világ legerősebb bajnokságában. Hogy mást ne említsünk, az elmúlt évadban kétszer is legyőzte az EHF-kupa győztes Siófokot.

Kácsor Gréta 19 évese vezére az NB I-ben remeklő Vácnak Forrás: Váci NKSE
Kácsor Gréta 19 évese vezére az NB I-ben remeklő Vácnak Forrás: Váci NKSE
A nyáron azonban még tovább fiatalodott az új évadot egyébként kiválóan kezdő alakulat. Olyannyira, hogy a csapat átlagéletkora immár 21 év alatt van (pontosan: 20,8). Sőt mindössze két légiós szerepel a keretben: a brazil kapus, Barbara Arenhart és a szerb Szanja Radoszavljevics. „Megint léptünk egy merészet, mondhatnám azt is, hogy tizenkilencre lapot húztunk – kezdte Szilágyi Zoltán, a váciak vezetőedzője. – Jól kezdtük a bajnokságot, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindenféle nyomás nélkül játszhatunk, nem kell kaparnunk egy adott helyezésért. Persze, szeretnénk valahol a középmezőny elején végezni, de szereplésünk nagyon sok tényezőtől függ.” Az első mérkőzéseken (az MTK Budapest és a Mosonmagyaróvár ellen is) kulcsszerepet vállalt a klub két junior Európa-bajnok játékosa, Kácsor Gréta és Kuczora Csenge. Ahogyan jól szerepeltek, a már felnőttkorba lépett, de saját nevelésű kézilabdázók is. „Hiába nagyon fiatalok a vezéregyéniségeink, már megvan bennük a kellő NB I-es rutin, hogy akár döntő szituációkban vállalkozzanak, és meg is oldják ezeket a helyzeteket. Megmutatkozott ez a Mosonmagyaróvár elleni idegenbeli csatában – meg korábban tavasszal, hiába vagyunk esetleg kevésbé tapasztaltak, ezeket a nagy meccseket is képesek vagyunk megnyerni.”
Szilágyi Zoltán azt mondja tizenkilencre lapot húztak, és úgy tűnik, bejött Forrás: Váci NKSE
Szilágyi Zoltán azt mondja tizenkilencre lapot húztak, és úgy tűnik, bejött Forrás: Váci NKSE
A váciak abból a szempontból könnyebb helyzetben vannak a riválisoknál, hogy nem kell gondolkozni rajta, betegyék-e a fiatalokat, nehogy elmenjen a mérkőzés… Ugyanis nincs más. Szilágyi azt mondja, öröm a mostani csapattal is együtt dolgozni. „Bátor lépés volt a részünkről két és fél éve az irányváltás, vagyis hogy a külföldiek helyett a fiatalok felé fordultunk.  Viszont szerintem okosan csináltuk, mivel nem rögtön az egész együttest cseréltük le: maradtak olyanok, akikre fel lehet nézni, és akik képesek meccset nyerni. Most meg azt látjuk, hogy azok nyerik a meccseket, akikkel elkezdtük a fiatalítást.” A klub utánpótláskorú sportolói mind a juniorok, mind az ifjúságiak Eb-győzelméből tevékenyen kivették a részüket. A szakvezető joggal volt elégedett a játékosaival. „Nagyon büszkék lehetünk az utánpótlás-válogatottakra, rengeteg munka van a sikerek mögött. Viszont nem szabad átesnünk a ló túloldalára: ez csupán egy lépcsőfok, nem jelenti azt, hogy egy csapásra a felnőttválogatott is hasonló sikereket fog halmozni. Nagy előny jelentett, hogy sok felkészülési idő állt rendelkezésre, na meg az is, hogy ezek a fiatalok a Ferencvárosban, a Debrecenben vagy éppen a Vácban hétről hétre a világ legerősebb bajnokságában edződnek, és kapnak komoly feladatokat” – zárta Szilágyi. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.