UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-09-13 16:51

Cselgáncs: Özbas Szofi (63 kg) junior Európa-bajnok lett Vantaaban

Ifjúsági olimpiai és Európa-bajnoki címe után elsőéves juniorként szerzett aranyérmet a 17 éves cselgáncsozó, Özbas Szofi a vantaai kontinenstornán, a 63 kilogrammosok mezőnyében. A pénteki versenynap többi magyarja idő előtt búcsúzott a versenytől.

Megint megcsinálta! Ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok cselgáncsozónk, Özbas Szofi (63 kg) elsőéves juniorként nyerte meg a vantaai kontinenstornát. Pedig nem indult jól a szezonja... Három Európa−kupa-versenyen vett részt, és csupán egyszer állhatott fel a dobogóra, annak is a harmadik fokára.  

Özbas Szofi junior Európa-bajnok lett Finnországban Forrás: MOB
Özbas Szofi junior Európa-bajnok lett Finnországban Forrás: MOB
Finnországban azonban másképp alakult. Pedig a sorsolása sem nevezhető kedvezőnek, hiszen egyetlen olyan dzsúdóssal sem találkozott, akinek ne lett volna korábban már érme világversenyen. A Ceglédi VSE fiatalja a szlovénok kétszeres felnőtt Ek-bronzérmese, Zarja Tavcar ellen kezdte meg a menetelést; mindössze 1:44 perc alatt vágta oda ipponnal. A nyolcaddöntőben jöhetett az ifjúsági vb-ezüstérmes lengyel Natalia Kropska, akit háromszor intettek meg a bírók, a magyar tehát továbbjutott. A nyolc között nem akárki következett: a négyszeres felnőtt cseh bajnok, U23-as világbajnoki második Renata Zachova, ám ő sem okozott különösebb gondot Szofinak, 3:19 percre volt csak szüksége a győzelemhez. Alig fél perccel bírta tovább a tatamin a szerb junior vb-bronzérmes Anja Obradovics; Özbas őt is ipponnal rendezte le, ezzel bejutott a döntőbe, ahol a németek ifjúsági világbajnoki harmadik helyezettjével, Anabelle Winziggel találkozott. A forgatókönyv gyakorlatilag ugyanaz volt: Szofi ipponnal nyert, és ismét Európa tetején tudhatja magát! Ugyanebben a kategóriában Katzenmajer Kíra az első mérkőzésén kikapott a koszovói Laura Fazliutól, ezzel számára véget is ért az Eb. Csakúgy, mint a két 81 kilós fiúnak, Rajkai Róbertnek és Tóth Benedeknek, akik szép reményekkel futottak neki a finnországi megméretésnek, miután az idén mindketten álltak felnőtt Ek-verseny dobogóján. A remeklés ezúttal nem sikerült, Rajkai az örmény Borisz Satverjannal szemben maradt alul, míg Tóthon a török Muhammed Koc fogott ki. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.