UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-09-14 18:33

Cselgáncs: a magyar fiúk három érmet szereztek a vantaai junior Eb-n

Három a magyar igazság – az érmek számát tekintve nem is lehet hiányérzetünk a finnországi junior Európa-bajnokság utolsó egyéni versenynapján, csak azt sajnálhatjuk, hogy az arany ezúttal nem jött össze. A legfényesebb diadalhoz Gőz Roland (90 kg) állt a legközelebb, akinek fél percet kellett volna még valahogy kihúznia esélyesebb grúz vetélytársa ellen a fináléban. Vég Zsombor és Sipőcz Richárd a dobogó legalsó fokára állhatott fel Vantaaban.

Magyar szempontból kifejezetten eredményes nap volt a szombati a finnországi Vantaaban zajló junior cselgáncs Európa-bajnokságon. Özbas Szofi pénteki aranyérmét követően ezúttal a fiúk kezdtek nagy menetelésbe a korosztályos kontinensviadalon. Már a paksi junior Európa-kupa verseny eredményeit böngészve is ígéretesnek tűnt a junior fiúk teljesítménye (6 érem). Horváth László, a mieink vezetőedzője reményét fejezte ki honlapunknak azzal kapcsolatban, hogy a finnországi junior Eb-n kellemes meglepetést szerezhetnek a magyar dzsúdós legények. Nos, igaza lett.

Gőz Roland (90 kg) ezüstérmes Vantaaban Forrás: Judoinside
Gőz Roland (90 kg) ezüstérmes Vantaaban Forrás: Judoinside
Gőz Roland például egyenesen a döntőig verekedte magát a 90 kilósok súlycsoportjában. A 20 éves srácnak egyedül az elődöntőben gyűlt meg a baja ellenfelével, a felnőtt szerb bajnoki ezüstérmes Darko Brasnjovicsot egy wazari értékű akcióval sikerült lelépnie. Ezután jöhetett a lélegzetvisszafojtva várt finálé, ahol finoman szólva sem ő számított esélyesnek. A grúzok ifjúsági és junior-világbajnokával, Lasa Bekurival azonban három és fél percig egyértelműen pariban volt, sőt, egypontos akcióval még vezetett is, amikor beleszaladt vetélytársa dobásába, amely ippont ért. Láthatóan csalódottan vette tudomásul, hogy a döntőt nem sikerült megnyernie, ettől függetlenül egész napos remekbe szabott teljesítményét ez sem árnyékolhatja be. Nem mellesleg pályafutása legnagyobb sikerét érte el ezzel az ezüstéremmel. A kétszeres ifjúsági Eb-aranyérmes Sipőcz Richárd (+100 kg) esélyesként utazott Finnországba, bár első éves juniorként komoly ellenfelekkel kellett farkasszemet néznie. Az idei budapesti felnőtt Grand Prix-verseny bronzérmese ettől függetlenül pazarul dzsúdózott, a nyolcaddöntőben könnyedén, ipponnal múlta felül az azeri Imran Juszifovot, hogy aztán a német Losseni Konénál is jobbnak bizonyuljon. A legjobb négy között viszont nem sikerült legyőznie a grúzok kétszeres felnőtt GP-győztes, junior Európa- és világbajnok versenyzőjét, Gela Zalisvilit, aki egy wazari értékű akcióval diadalmaskodott (ellenfele később megnyerte a súlycsoport fináléját). A bronzmérkőzésen viszont játszi könnyedséggel, kevesebb mint két perc alatt vitte földre az újabb grúz riválist. A szombat harmadik ragyogó teljesítményét Vég Zsombor (100 kg) tette le az asztalra. A Ceglédi VSE ifjúsági olimpiai bronzérmes reménysége már a legjobb nyolc között is nagy riválist gyűrt le, az ifi kontinensbajnoki ezüstérmes dán Mathias Madsent. Az elődöntőben aztán neki is túl nagy falat volt a grúzok sokadik remek versenyzője, Ilja Sulamanidze. Kár érte, mert a magyar fiú wazarival vezetett, ám a csata végén beleszaladt ellenfele dobásába, vagyis ipponnal kikapott. A bronzmeccsre azonban neki is sikerült felszívnia magát: ezúttal ő fordította meg a párharc végkimenetelét a német Ole Buth ellen. Ugyanebben a kategóriában Árvai Péter első mérkőzésén vereséget szenvedett ugyanattól a némettől, akit Vég legyőzött a bronzmeccsen, de mivel ő is a vigaszágon menetelt tovább, Árvainak hamar be kellett fejeznie a küzdelmeket. Csakúgy, mint Farkas Szilviának (+78 kg), akit ifjúsági Eb-bronzérmes török riválisa ejtett ki az első körben. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.