UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-09-17 19:17

Cselgáncs: Özbas Szofi a juniormezőny fölé nőtt Európában, s hamarosan világbajnokságra utazik

„Sokkal jobban motiválnak a soron következő feladatok, mint az egy, öt vagy akár tíz év múlva esedékes kihívások” – mondja a friss junior Európa-bajnok dzsúdós, Özbas Szofi. A 17 éves ceglédi sportoló az ifjúsági után a juniorkorosztályban is a kontinens csúcsára ért, de máris a következő megméretésre, a marokkói világbajnokságra koncentrál.

Az ifjúsági korosztályban szinte mindent megnyert, amit lehetett: az Európa-bajnoki és ifjúság olimpiai aranyérem mellé világbajnoki bronz társult. A múlt hét óta pedig világos, hogy a juniorok között is folytatja a sikersztoriját a 17 éves ceglédi dzsúdós, Özbas Szofi.

Özbas Szofi az ifjúsági után a juniormezőnyben is Európa tetejére ért Fotó: Czagány Balázs/MTI
Özbas Szofi az ifjúsági után a juniormezőnyben is Európa tetejére ért Fotó: Czagány Balázs/MTI
Az idei budapesti felnőtt Grand Prix-viadal ötödik helyezettje nem talált legyőzőre a vantaa-i juniorvébén. Az sem zavarta meg, hogy a mezőny jó része két évvel idősebb volt nála. „Nagyon jól éreztem magam az egész versenyen, már hetekkel korábban maximálisan összeszedett voltam, csakis az Európa-bajnokságra koncentráltam. Így Finnországban már csak tettem a dolgom, tudtam, hogy jó formában vagyok, és minden úgy sikerült, ahogyan terveztem.” Az év korábbi juniorversenyein visszafogottabb teljesítményt nyújtott. De amikor igazán kellett, elővette a csúcsformáját. „Bár időnként a környezetemben is megfogalmaznak velem szemben célokat, igényeket, én szeretem a magam útját járni, és elsősorban a saját mércémhez igazodom. A junior Európa–kupa-versenyeken összesen egy bronzérem jött össze, pedig ugyanaz a mezőny, mint az Eb-n. Nem csináltam semmit másképp, ahogy szoktam, csak a következő feladatra koncentrálok, és utólag örülök, hogy az Európa-bajnokságon jött ki a lépés.” Finnországban uralta a mezőnyt, szlovén, lengyel, cseh, szerb és német riválist is felülmúlt. Ugyanakkor, állítja, belülről nem volt minden olyan egyszerű. „Talán furcsán hangzik, de a legnehezebb meccsem az elődöntő volt, amely összesen tíz másodpercig tartott. A szerb lány, Anja Obradovics nagyon eredményes volt az utánpótlás-versenyeken, az Eb előtti edzőtáborból is ismertem, de hogy olyan gyorsan hozom a meccset, arra még én sem számítottam.” Persze, az évnek még nincs vége, akadnak előtte feladatok bőven, a távolabbi jövőről nem is beszélve. „Két hét múlva már kezdődik az újabb edzőtábor, utána pedig utazunk a marokkói junior-világbajnokságra. Bár álmaim nekem is vannak, a távolabbi célokról sosem szerettem beszélni. Sokkal jobban motiválnak a soron következő feladatok, mint az egy, öt vagy akár tíz év múlva esedékes kihívások.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.