UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-09-20 19:25

Két pontra volt Kuramagomedov Murad attól, hogy legyőzze a négyszeres vb-aranyérmes amerikait a nur-szultani felnőtt-világbajnokságon

Az Oroszországból honosított, 74 kilogrammos Kurmagomedov Murad hajszálra volt attól, hogy legyőzze az olimpiai és négyszeres vb-aranyérmes Jordan Borroughs-t a nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, a bravúr azonban elmaradt. A szintén szabadfogású Tóth Bendegúz is pénteken bizonyíthatott, ám ő az első fordulóban vereséget szenvedett. Mindkét magyar kiesett a versenyből.

Két, még utánpótláskorú fiatalnak is szurkolhattunk a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság pénteki, szabadfogású versenynapján. Kadét és U23-as Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Tóth Bendegúz (92 kg) a magyar küldöttség legfiatalabb tagjaként, 21 évesen lépett szőnyegre, és rögtön az első mérkőzésén igazi nagyágyúval találta szemben magát: a grúzok idei felnőtt Eb-harmadik helyezettjével, a korábban U23-as vb-bronzérmes Iraklij Mciturival. A párharcot végül az esélyesebb grúz nyerte 8−0-ra. Bendegúz már a vigaszágban sem reménykedhet, miután legyőzője az elődöntőben kikapott a vb-címvédő amerikai J'den Micheal Cox-tól.

Jordan Borroughs és Kuramagomedov Murad (jobbról) a vb-nyolcaddöntőben Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
Jordan Borroughs és Kuramagomedov Murad (jobbról) a vb-nyolcaddöntőben Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
Az Oroszországból honosított, 23 éves Kuramagomedov Murad az egyik legnehezebb kategóriában, a 74 kilogrammosok között mérettette meg magát. Bemelegítésként a palaui De Lumeauval szemben aratott technikai tussal (14−2) diadalt, és a folytatásban a kolumbiai Taffur Barriát is maga mögé utasította (3−0). A helyzet melegedett, a következő rivális az amerikaiak extraklasszisa, az olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok Jordan Borroughs volt. Az első menetet egyértelműen Murad uralta, kétszer is földre vitte ellenfelét (4−0), a második felvonásban viszont kezdett magára találni Borroughs; négypontos lábra támadást hajtott végre, ráadásul a magyarok challangét is elutasították a bírák, így 4−5-re módosult az eredmény. Kuramagomedov küzdött, hajtott, de nem sikerült a bravúr. Úgy fest, hogy ezúttal a szerencse sem szegődött mellé, hiszen Jordan az elődöntőben a címvédő Zurbek Szidakovval szemben hatalmas ütközet után alulmaradt (4−3), Muradnak ezzel tehát véget ért a kazahsztáni vb. Érdemes megnézni, hogyan birkózott Kuramagomedov Jordan Borroughs ellen: Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.