UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-09-21 14:39

Úszás: Zombori vb-aranya nagyot szólt, de van még tartalék a Budafókában

Kis klub újabb nagy sikere. Zombori Gábor junior-világbajnoki aranyérme után a Budafóka SE úszószakosztályában jártunk, ahol kiderült, hogy a 16 éves kiválóság mögött is sorakoznak ígéretes fiatalok.

A Budafóka SE szakosztálya évek óta az úszóutánpótlás egyik színfoltja . A tizenhat éve létrejött egyesület számos fiatalt adott a korosztályos válogatottakba. Az azóta már az FTC-t erősítő Székelyi Dániel révén, még 2016-ból, felnőtt-világversenyről is van érmük (nyílt vízi Eb-bronz), valamint a junior világ- és Európa-bajnok Márton Richárd személyében olimpikonjuk is akadt.

Zombori Gábor vb-arany most a sláger, de utána is van még tartalék a Budafóka SE-ben Fotó: Steirer Máté
Zombori Gábor vb-arany most a sláger, de utána is van még tartalék a Budafóka SE-ben Fotó: Steirer Máté
Augusztus huszadikán újabb csillag született a sokra hivatott dél-budai kis klubban. Persze, nem a semmiből robbant be Zombori Gábor: ifjúsági olimpikon, junior Eb-bronzérmes, EYOF-győztes versenyzőről van szó. Ugyanakkor az ígéretes hátúszótól senki sem látta jönni a 400 m gyorson szerzett junior-világbajnoki aranyérmet. Még a Budafókában sem, még mestere, Horváth Tamás sem. A budapesti Duna Arénában rendezett junior-világbajnokság első reggelén viszont akkora vb-rekordot repesztett, hogy aki addig esetleg kételkedett, annak is kiderült: egészen kivételes versenyzőről van szó. Majd este még azt az időt felülmúlva (3:46.06) a magyar csapat egyetlen aranyérmét is elhódította a hazai közönség előtt – földöntúli boldogságot okozva ezzel a klubjának is. „Nehéz megfogalmazni, mennyire büszkék vagyunk Gáborra ­– kezdi Fodor Szabolcs, a szakosztály vezetője. – Tudtuk, hogy kiemelkedően tehetséges fiatalról van szó, de a világbajnoki aranyérme mindenkit meglepett. Ismét kiderült, hogy ebből a kis klubból és kis uszodából is fel lehet érni a világ tetejére.” S hogy ezek nem csak szavak, elég bemenni a budafoki Hajós Alfréd Tanuszodába, ahol a fiatalabb úszótársak csillogó szemmel beszélnek a nem egészen 17 éves sportoló világbajnoki sikeréről, és a bejárat után nem sokkal kifüggesztett molinóba botlunk: „Gratulálunk Zombori Gábornak és edzőjének, Horváth Tamásnak!”
Horváth Tamás korosztályos válogatott versenyzők sorát nevelte ki a Budafóka SE-ben Fotó: Steirer Máté
Horváth Tamás korosztályos válogatott versenyzők sorát nevelte ki a Budafóka SE-ben Fotó: Steirer Máté
S nem véletlen a mester megemlítése sem, akinek kétségkívül elévülhetetlenek az érdemei mind a mostani, mind a korábbi sikerekben. „Tamás a kezdetek óta, azaz már bő másfél évtizede a klubban tevékenykedik és a szakmai munkát irányítja. Zombori Gábor újabb példa arra, amit már egyáltalán nem is kell igazolni: itt, Budafokon nem járnak rosszul a gyerekek, akik élvonalbeli úszók szeretnének lenni.” Arra a kérdésre, hogy pontosan mi lehet a titok, már a vezetőedzőtől vártunk választ. „Nem gondolom, hogy lenne különösebb a titok – mondja Horváth Tamás. – Ha meg lenne, akkor meg éppen azért nem mondanám meg. Szeretem, ha az uszodában rend van és az edző mondja meg, mi hogyan történjen, ezen kívül pedig remekül működik a tehetségek beáramlása a versenyzőcsoportokba, most is van néhány ügyes gyerek. Ezért azt gondolom, van még tartalék a Budafókában.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.