UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-09-23 20:26

A szakágvezetők szerint a kadét- és juniormezőnyben is meghatározóak lesznek párbajtőrvívóink a nemzetközi porondon az idén

A junior párbajtőröző lányok között Muhari Eszter, a kadétmezőnyben Kálmán Gyöngyvér aratott diadalt Budapesten, a Magyar-kupán, amely egyben válogatóverseny is volt. A junior fiúkat Keszthelyi Zsombor utasította maga mögé, míg a kadétok dobogójának legfelső fokára Kovács Gergely állhatott. A szakágvezetőkkel beszélgettünk a verseny presztízséről, valamint az idei várakozásaikról.

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezték a hét végén a kadét és junior párbajtőrözők Magyar-kupáját, amely egyben válogatóversenynek is számított. Igaz, ez a megméretés kevesebbet nyom a latban, mint az országos bajnokság vagy a világkupaversenyek, a szakágvezetők ugyanakkor kiemelték, mennyire komolyan kell venni ezt a viadalt.

Muhari Eszter nyerte a junior párbajtőrözők válogatóversenyét Forrás: hunfencing.hu
Muhari Eszter nyerte a junior párbajtőrözők válogatóversenyét Forrás: hunfencing.hu
„Ahhoz, hogy valaki elindulhasson a világkupaversenyeken, a legjobb tizenkettőben kell lennie a négy válogató után. Ez nem egyszerű feladat a magyar mezőnyben. Ha górcső alá vesszük a hétvégi esemény junior leányviadalát, láthatjuk, hogy a legjobbak a felső ágra kerültek, tehát voltak, akiknek helyük lett volna a tizenkettőben, mégsem jutottak oda” − fejtette ki a junior párbajtőröző hölgyek szakágvezetője, Plásztán Attila. A válogatót egyébként a felnőtt-világbajnokságot is megjárt, ötszörös utánpótlás Európa-bajnok, egyszeres junior-vb-aranyérmes Muhari Eszter nyerte, aki a legutóbbi évadban háromszoros magyar bajnok (kadét-, junior- és felnőttkorosztályban) is lett. „Nem meglepő a sikere, de tudni kell, nagyon erős ez a párbajtőr-generáció − így Plásztán. − Ott van például Büki Lili, aki többször is győzte már le Esztert. De akad még négy-öt olyan lány, aki megszorongathatja őt. A legfontosabb viszont az, hogy nagyon ütőképesek vagyunk a nemzetközi porondon. Úgy vélem, nem lenne meglepő, ha az Európa- és a világbajnokságon egyaránt érmet szereznének egyéniben és csapatban is.” Az eggyel fiatalabbak között Kálmán Gyöngyvér állhatott a dobogó legfelső fokára. A mester arról beszélt, ebben a kategóriában sem történt meglepetés, és hasonlóan eredményesek lehetnek a hölgyek a kadétok között is. A junior fiúk élvonala gyakorlatilag teljesen kicserélődött a korosztályváltás után, mivel olyan klasszisok „öregedtek ki”, mint Andrásfi Tibor, Nagy Dávid vagy Koch Máté. A srácok kvalitásairól mindent elmond, hogy csapatban kétszer ünnepelhettek világbajnoki címet... Az új mezőnyben Keszthelyi Zsombor bizonyult a legjobbnak Budapesten. „Az első világkupaverseny Lettországban lesz november elején. Bízom benne, hogy ütőképesek leszünk. Ugyanazokat az eredményeket nem lehet várni, mint tavaly, de úgy vélem, jövőre már odaérhetnek a legjobbak közé. A magyar párbajtőriskola mindig a világ élmezőnyéhez tartozott, és ezt ők is megmutathatják” − összegzett a szakágvezető, Eitner Kinga. A szakember kitért arra is, hogy a kadétokat is folyamatosan figyelnie kell. Főleg azért, mert beleszólhatnak a juniorranglista alakulásába. Eitner kiemelte, mind a két korcsoportban szeretnének érmeket nyerni tavasszal a korosztályos világversenyeken. A kisebbek között egyébként Kovács Gergely vívta ki magának az aranyérmet.

KADÉT ÉS JUNIOR PÁRBAJTŐRVÁLOGATÓ-VERSENY, BUDAPEST Fiúk Kadét 1. Kovács Gergely (Alba Regia), 2. Somody Soma (MTK), 3. Kós Benedek (BVSC) és Papanitz Ákos (Honvéd), 5. Csabai Máté (Vasas), 6. Paulik Tamás (Kondoros), 7. Németh Zétény (Balaton), 8. Planojevic Jakov (Békessy Debrecen) Junior 1. Keszthelyi Zsombor (AVA), 2. Szakmáry Nándor (Honvéd), 3. Cséri Soma (Tapolca) és Hosszú Dániel (Honvéd), 5. Bartkó Levente (MTK), 6. Kovács Gergely (Alba Regia), 7. Róna Milán (Vasas), 8. Sztankovics György (BVSC) Leányok Kadét 1. Kálmán Gyöngyvér (Interfencing Debrecen), 2. Wimmer Dorina (MTK), 3. Balogh Bella (Vasas) és Kálmán Zille (Interfencing), 5. Miskó Dorina (MTK), 6. Illés Fanni (Honvéd), 7. Máthé Csenge (Honvéd), 8. Demeter Diána (BVSC) Junior 1. Muhari Eszter (Honvéd, edző: László István), 2. Tóth Jázmin (BVSC), 3. Andrásfi Júlia (BVSC) és Büki Lili (Tata), 5. Petri Renáta (AVA), 6. Gnám Tamara (Tatabánya), 7. Kazár Dóra (AVA), 8. Oláh Lili (AVA)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.