UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-09-23 16:22

Kosárlabda: a pécsi junior fiúk nyerték a rangos Egyed Mihály Emléktornát

A hétvégén pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia fiú juniorcsapata nyerte meg a négy csapat részvételével megrendezett Egyed Mihály Emléktornát. Az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László hagyományt teremtene a színvonalas kupát illetően.

egyedmihálydíj4
egyedmihálydíj4
A Nemzeti Kosárlabda Akadémia első alkalommal rendezte meg a baranyai és a magyar kosárlabdázás legendás alakja, Egyed Mihály előtt tisztelegve a róla elnevezett emléktornát. Ahogyan az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László fogalmazott, hagyományt kívánnak teremteni, vagyis jövőre újra összejöhet majd egy színvonalas, erős nemzetközi mezőny. Az ünnepélyes megnyitón Rátgéber László mellett ifjabb Egyed Mihály is megemlékezett édesapjáról, majd felavatták azt a vitrint, amelyben a sportág száz magyar halhatatlanja közé is beválasztott edző és pedagógus relikviáit elhelyezték. A négycsapatos junior fiú torna mezőnyét Kmézics Zorán együttese mellett a cseh USK Prága, a Vasas Akadémia és a szerb Mladost Zemun alkotta. Színvonalas, izgalmas, jó meccseket játszottak egymással a résztvevők. A Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs csapata minden egyes csatájából győztesen került ki: először magyar ellenfelét fektette két vállra, majd nyert a szerbek ellen, hogy aztán jöjjenek a roppant erősnek tartott csehek. A prágaiak valóban remek kerettel érkeztek, de végül öt ponttal, 60–55-re sikerült nyerniük a pécsieknek, így ők nyerték meg az emléktornát. „A meccs után minden játékosomat megdicsértem, rengeteg energiát tettek bele a Prága elleni összecsapásba. De nemcsak ebbe, hanem az előző kettőbe is, ennek köszönhető, hogy megnyertük a tornát, aminek nagyon örülünk!” – mondta Kmézics Zorán vezetőedző. A torna legjobb játékosának James Ugochukwut (Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs) választották. A tavaly novemberben érkezett 15 éves és 207 centiméter nigériai kosarasról, Rátgéber László úgy fogalmazott májusban az utanpotlassport.hu-nak: „James azért jött, mert a magasságot nem lehet tanítani. A helyzet az, hogy idehaza nagyon nehéz találni centerpozícióra alkalmas fiatalt. A magyar gyerekek képtelenek rendesen megtanulni a saját posztjukon játszani, ha időközben ötösnek állítják be őket. Ezáltal képtelenek elsajátítani időben az igazi mélységi játékot, ami a támadás és a védekezés alappillére. Lehet ellentmondani, de tessék megnézni, hogyan szerepelünk a korosztályos Európa-bajnokságokon… Szemernyi kételyem sincsen afelől, hogy ha egy James kaliberű centere lenne mondjuk az U16-os alakulatnak, a válogatott súrolná az A-divízió határát.”  

Az Egyed Mihály Emléktorna végeredménye: 1. Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs, 2. USK Prága, 3. Vasas Akadémia, 4. Mladost Zemun. Az All Star csapat: Kazy Balázs (Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs), Bánfi Balázs (Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs), Ondrej Svec (USK Prága), Dalibor Vlk (USK Prága), Kristian Kocáb (USK Prága).

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.