UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-09-25 13:40

Cselgáncs: Mamira Luca világbajnok!

Mamira Luca korábbi eredményei és idei formája alapján lehetett számítani a kiugró eredményre, a Toto Sport SE versenyzője azonban minden képzeletet felülmúlva aranyérmet nyert szerdán az Almatiban zajló ifjúsági világbajnokságon. A 15 esztendős versenyzőn még csak akciót sem tudtak bemutatni riválisai, a döntőben is csak bő egy percet töltött a tatamin.

Parádés szezont tudhat maga mögött Mamira Luca: az idény azzal kezdődött, hogy sorozatban négy Európa–kupa-versenyen jutott döntőbe, ezeken két-két arany- és ezüstéremmel gazdagodott, majd következett a varsói ifjúsági Európa-bajnokság, ahol a dobogó második fokára állhatott fel. A nyári, Japánban eltöltött tíz nap után még tovább javult a formája, melynek köszönhetően a csúcsra ért, hiszen fantasztikus versenyzéssel nyerte a 40 kg-os súlycsoport küzdelmeit a kazahsztáni világbajnokságon.

Mamira Luca ifjúsági-világbajnok!
Mamira Luca ifjúsági-világbajnok!
A verseny harmadik kiemeltjeként az első körben nem kellett küzdenie, de túlzás lenne azt állítani, hogy a második fordulóban megizzadt, hiszen a 16 között Nigar Shamammadova  ellen gyakorlatilag rögtön megkontrázta azeri riválisát egy dobással, amire vazaarit kapott, majd azonnal leszorította az azerit, így a találkozó 28 másodperc után véget ért. A következő ellenfele a brazil Rebeka Venceslau volt, akit vazaarit érően dobott el, ez az előnye pedig kitartott a találkozó végéig. Az elődöntőben az orosz Szofija Afanasevával találkozott, az összecsapáson a Golden Score döntött, a magyar dzsudoka közel négy perc után leszorította riválisát és diadalmaskodott. A finálé már nem hozott ilyen izgalmakat, ugyanis Illés Sándor tanítványa az olasz Chiara Antonina Dispenzát bő egy perc után egy kíméletlen fojtással tette harcképtelenné. Urbancsok Tamás, a Toto Sport SE szakosztályvezetője a Magyar Judo Szövetség utánpótlásért felelős erőnléti edzője honlapuknak elmondta, mérhetetlenül büszke Mamira Lucára, aki az egyesület első saját nevelésű világbajnoka. Külön kiemelte, hogy ilyen bravúrra első évesként világszinten is rendkívül kevesen képesek. Hozzátette, a fiatal versenyző – akinek óriási erőssége a földharc, amit most be is bizonyított – a varsói Eb-t követően mindössze egy hetet pihent és gyakorlatilag az egész nyarat végig dolgozta, beleértve a kőkemény edzőtábort Japánban, ami talán éppen azt a kis pluszt jelentette a mostani sikerben. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.