UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-09-29 18:25

Atlétika: a megerősödött Molnár Janka egyre jobb lesz 400 gáton

A Budafoki MTE négyszázas gát- vagy síkfutója? A jövőben inkább az előbbire koncentrál, de a 18 éves Molnár Janka idén is bebizonyította, hogy mindkét versenyszámban továbbra is a korosztályos európai élmezőnyhöz tartozik.

mj 1
mj 1
A 18 éves Molnár Janka egyből felnőtt országos csúccsal kezdte a 2019-es évet. A Budafoki MTE futója a 4x400-as fedett pályás magyar rekordot javította meg Ostravában Nádházy Evelin, Kőszegi Míra és Simon Virág társaságában. Júniusban a már szabadtéri 400 méteren egyéni csúcs (53.58) következett a megnyert országos juniorbajnokságon, majd a svédországi U20-as Európa-bajnokságon 400 gáton újból megdöntve saját legjobbját (57.64) ötödik, 4x400-as váltóban (Répássy Hanna, Kőszegi Míra, Mátó Sára) negyedik hely jött. „Év elején csak azt szerettem volna, hogy 400 gáton számomra is elfogadható eredményeket tudjak elérni, mert ez lenne a fő számom a későbbiekben – mondja Bartha Attila tanítványa. – Az U20-as Európa-bajnokságról érmet szerettem volna hazahozni, de ez nem jött össze. Visszanézve az ötödik helynek nagyon örülök, hiszen annak ellenére futottam jó időt, hogy rengeteg hibát találni benne. Ebből viszont tudom, hogy van hova fejlődni, sokkal jobb teljesítményre lehetek képes. A váltó picit bosszant, mert nagyon kevésen múlt a dobogó.” A bronzérem egészen pontosan 18 századra volt a magyar lányoktól. Hogy Janka komolyan kezdett el foglalkozni a gáttal, jól mutatja, hogy egyéni csúcsa rögtön a junior európai ranglista ötödik helyére repítette. A kontinens legjobbjait összegző tabella második helyén meg az a Mátó Sára áll, aki junior és egyben U23-as országos rekordjával (56.89) ezüstérmet szerzett Borasban.
mj 2
mj 2
„Ha azt veszem alapul, hogy síkon jutottam el a hazai élmezőnyig, akkor az a szám közelebb áll a szívemhez. Gáton viszont egyre jobb leszek, ha folyamatosan ki tudom küszöbölni a hibákat, és több tapasztalatot szerzek. Mindig is tudtam, hogy Sári jobb nálam gáton, de régebb óta is csinálja. Ez sokat számít. Síkon nekem vannak jobb eredményein, én azzal foglalkoztam évekig. Nem az a célom, hogy őt legyőzzem, magamhoz mérten akarok fejlődni. Természetesen egyszer utolérhetem gáton, de kimondottan ilyen tervem sosem volt. Tudom, hogy ha ő nem lenne, nekem sem lennének ilyen eredményeim, hiszen nem tudnék kivel versenyezni. Kell az ilyen fajta motiváció, síkon Nádházy Evelin az, akivel húzzuk egymást, kapjuk a másiktól az erőt – legalábbis én így tapasztalom, és ezt is szeretném.” Majdnem négy éve már, hogy edzője, Bartha Attila az olimpiai bajnok öttusázó Balczó Andrást idézve azt mondta Jankáról, az egyik legfontosabb dolog lesz a fejlődésében, ha nem csupán eltűri majd a szenvedést, hanem meg is szereti azt. Akkor nem szerette. „Ez megváltozott – szögezi le az atlétalány. – Rengeteg edzés kellett hozzá és még több akaraterő. Fel is kellett nőnöm kicsit. Fejben és testben egyaránt. Mindig is véznább testalkatú voltam, talán már tavaly, de inkább idén kezdtem látványosan erősödni, így pozitívan tekintek előre is. Elsősorban a fedett időszak van a szemem előtt. Szeretném megfutni a világbajnoki szintet, de ez a BOK csarnok adottságait nézve itthon nem fog sikerülni, külföldön összejöhet. Nagy távlatokban nem gondolkodok, de jövőre lesz szabadtéren junior-világbajnokság, és az U20-as Eb-n futott gátas időnkkel Sárival jó eséllyel pályázunk a felnőtt Európa-bajnoki részvételre is.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.