UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-10-01 11:28

Szumó: harminchárom éremmel zárták a magyarok a szigetszentmiklósi utánpótlás Európa-bajnokságot

„Hetvenkét magyar induló volt, akik harminchárom érmet szereztek, azt gondolom, ez fantasztikus eredmény. Persze, minden versenyen történnek olyan dolgok, amelyek sikerülhettek volna jobban, de ez kiküszöbölhetetlen. Bátran állíthatom, elégedettek vagyunk a szerepléssel” − értékelt a szumószövetség elnöke, Ancsin László a hazai rendezésű utánpótlás Európa-bajnokság után, amelyen nyolc arany-, kilenc ezüst- és tizenhat bronzérmet nyert a válogatott.

Tizenegy ország több mint négyszáz fiatalja nézett farkasszemet a Szigetszentmiklósi Városi Sportcsarnokban rendezett utánpótlás szumó Európa-bajnokságon. A szövetség elnöke, Ancsin László a viadal előtt úgy nyilatkozott honlapunknak, hogy tíz és húsz közötti éremszámot remél a magyaroktól, ezt azonban jócskán túlszárnyalták a fiatalok, akik nyolc arany-, kilenc ezüst- és tizenhat bronzérmet szereztek.

Parázs csatákat lehetett látni a szigetszentmiklósi utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás:  https://peterf.smugmug.com/
Parázs csatákat lehetett látni a szigetszentmiklósi utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: https://peterf.smugmug.com/
„Hetvenkét magyar induló volt, akik harminchárom érmet szereztek, azt gondolom, ez fantasztikus eredmény. Persze, minden versenyen történnek olyan dolgok, amelyek sikerülhettek volna jobban, de ez kiküszöbölhetetlen. Bátran állíthatom, elégedettek vagyunk a szerepléssel” − értékelt Ancsin a verseny után. A szakember arra is kitért, hogy rendkívül erős volt a mezőny: „Már a létszám is jól mutatja, nem volt könnyű a dolgunk. Nem véletlen a nagy érdeklődés: a riválisok szeretnek Magyarországra jönni, hiszen jó az elhelyezkedésünk, nem kell olyan sokat utazniuk. Ráadásul a környezet is vonzó, Szigetszentmiklós minden igénynek megfelelt. Tudni kell, hogy a szumóban országonként két versenyzőt lehet indítani, és nem egyszerű két orosszal, két ukránnal, két észttel megküzdeni minden kategóriában. Gyakorlatilag nem lehetett jó sorsolást kapni. Voltak olyan súlycsoportok, ahol elképesztő küzdősportmúlttal rendelkező sportolók csaptak össze, ebből kifolyólag lehetett parázs, izgalmas csatákat látni.” Európában tehát az esetek döntő többségében úgy kerülnek kapcsolatba a szumóval a versenyzők, hogy korábban már tapasztalatot szereztek valamelyik küzdősportban. Leggyakrabban a birkózó- vagy a cselgáncskarrier mellett vagy után választják az egyik legősibb japán sportot. „Nem kérdés, Magyarországon is ez a jellemző − így az elnök. − Nálunk is küzdősportolók térnek át szumóba. Az alapjuk megvan, így az erőnléttel nincs probléma, a technikákat viszont meg kell tanulniuk. Meg kell említeni azt is, hogy Európában vannak olyan országok is, amelyek meg tudták oldani, hogy csak szumóversenyzőik legyenek.” Egyéb korosztályos hírek SZUMÓBAN a sportági aloldalunkon.