UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-10-02 20:14

UEFA Ifjúsági Liga: döntetlenre futotta az MTK Budapestnek a Zrinski elleni odavágón

A bosnyákok szereztek vezetést, a hajrában Kata Mihály egyenlített, az MTK Budapest pedig 1–1-es döntetlent játszott a bosnyák HSK Zrinski ellen az UEFA Ifjúsági Liga bajnoki ágán az első forduló első mérkőzésén. Azaz nem dőlt el semmi.

Bár a napok óta tartó napos idő esősre váltott szerda délutánra, így is igazi ünnepnapra készültek az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Az MTK Budapest együttese története első mérkőzését játszotta az U19-es labdarúgók nemzetközi kupasorozatában, az UEFA Ifjúsági Ligában. Az úgynevezett bajnoki ág első fordulójában az ellenfél a bosnyák bajnok HSK Zrinski gárdája volt, amely egymás többször megnyerte hazája pontvadászatát, és az egyik legkiválóbb utánpótlás-nevelő műhelynek számít arrafelé. Ugyanaz elmondható az MTK-ról is, amelynek különösebb panasza nem lehetett a sorsolásra, tekintve, hogy akár a spanyol ligaelső Zaragoza is szembejöhetett volna.

Babinszky Bence (kékben) és az MTK Budapest nagyot küzdött, de a bosnyák Zrinski került előnybe Fotó: Hegedüs Gábor/MTK Budapest
Babinszky Bence (kékben) és az MTK Budapest nagyot küzdött, de a bosnyák Zrinski került előnybe Fotó: Hegedüs Gábor/MTK Budapest
Ahogyan ilyenkor lenni szokott, mindkét fél kissé idegesen, sok hibával kezdte az összecsapást. A hátul stabil MTK előtt már az 5. percben óriási ziccer adódott, Babinszky Bence próbálkozhatott viszonylag tisztán tizennégy méterről, lapos lövését azonban könnyedén védte Milovic kapus. A folytatásban – bár a mezőnyben próbálkoztak becsülettel a hazaiak – nem jöttek futószalagon a nagyobbnál nagyobb lehetőségek. Így viszonylagos nyugalomban pergett le az első negyvenöt perc, a hosszabbításban viszont kecsegtető pozícióban kaptak szabadrúgást a kék-fehérek. Körülbelül ott, ahonnan az együttes támadója, Zuigeber Ákos néhány hónappal ezelőtt az Eb-selejtező elitkörében sorsdöntő gólt tekert a norvég kapuba. Zuigeber ezúttal is odaállt, de a lövése ezúttal messze fölé szállt (0–0). A második játékrész elején aztán többszörösen is jött a hidegzuhany: részint minden korábbinál erősebben rákezdett az eső, részint pedig Ramljak közeli lövése után megszerezték a vezetést a bosnyákok (0–1). A gyors válasz elmaradt, de a hajrára mindinkább egyértelművé vált az MTK-fölény, ami a 78. percben érett végre góllá. Hegedüs bal oldali szabadrúgása után a kapu előtt pattogó labdára az egyébként is remekül játszó Kata Mihály reagált a leggyorsabban, és közelről kapuba pofozta (1–1). A hátralévő időben aztán végképp a vendégek térfelén zajlott a játék, a kapura azonban nem igazán volt veszélyes a hazai alakulat sem. Majd lepergett a négyperces hosszabbítás is, a végére igazságos döntetlen született. Nagy közhely, de nem dőlt el semmi. A visszavágó október 23-án lesz Mostarban. A hazai gárda vezetőedzője, Pölöskei Gábor kissé csalódottan értékelt honlapunknak nem sokkal a lefújás után: „Nem kérdés, többet reméltem a mérkőzéstől. Az első félidőben irányítottuk a találkozót, a hajrában viszont jobb játékot vártam. Legyünk őszinték, nem volt sok helyzetünk, az egyetlen ziccert kihagytuk az ötödik percben. Előnyben van az ellenfél, de nem dőlt el semmi, viszont a visszavágón mindenképpen jobb játékra lesz szükség.”

UEFA IFJÚSÁGI LIGA, BAJNOKI ÁG, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS MTK Budapest – HSK Zrinski (bosnyák) 1–1 (0–0) MTK Budapest: Vukman – Vertetics, Varju, Sághy, Zana – Kata, Mezei – Törőcsik – Babinszky, Zuigeber, Kovács. Vezetőedző: Pölöskei Gábor HSK Zrinski: Milovic – Tiro, Rados, Suta, Ramljak – Grgic, Boskovic, Coko – Miceta, Kurbasa (Mihalj, 46.), Silic. Vezetőedző: Dalibor Cvitanovic Gól: Kata (78.), ill. Ramljak (52.)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.