UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-10-05 16:11

Atlétika: a 20 éves McLaughlint csak világcsúccsal lehetett legyőzni női 400 gáton a vb-n

A dohai atlétikai felnőtt-világbajnokság egyik legizgalmasabb versenyét hozta a női 400 méter gátfutás döntője. A szám 29 éves világcsúcstartójára, Dalilah Muhammad tudta, ha egyetlen veszély leselkedik rá, az a 20 esztendős Sydney McLaughlin. Igaza is lett, így elképesztő csatában újult meg a világcsúcs.

Fantasztikus versenyt, és nem mellesleg hatalmas világcsúcsot hozott a dohai atlétikai világbajnokság női 400 méter gátfutásának péntek esti döntője. A finálé előtt is tudni lehetett, hogy a szám világcsúcstartója, az amerikai Dalilah Muhammad az aranyérem legfőbb várományosa, hiszen nyáron túlszárnyalta Julija Pecsonkina 16 éven át regnáló 52.34-es idejét és 52.20-szal ült a világ tetejére. Ennek ellenére sem lehetett biztos nem a győzelmében, mert elsőszámú kihívóként ott volt a döntőben a 20. életévét augusztusban betöltött honfitársnő, Sydney McLaughlin, aki ugyancsak kiváló formában érkezett Katarba, és nem tagadta, hogy ő is az aranyért jött.

mc afp
mc afp
Bizakodásra pedig lehetett is oka a fiatal versenyzőnek, hiszen idén három Gyémánt Liga-versenyen is magabiztosan győzött, legutóbb Zürichben már 52.85-tel. Ám nyilvánvaló volt, hogy tud ő ennél jobbat is, mert tavaly májusban az amerikai egyetemi bajnokságon 52.75-es új juniorvilágcsúccsal nyert. McLaughlin kiskora óta elképesztő tehetségnek számít, 14 évesen már 55.63-ra volt képes, ez az idei U20-as világranglistán jelenleg a második helyet jelentené. De erről mindjárt. A döntő rendkívüli csatát hozott, a két amerikai méterekkel a mezőny előtt fordult a célegyenesbe, Muhammad járt előrébb, ám ekkor McLaughlin is hajrába kezdett. Muhammad érzékelte, hogy az utolsó centiméterekig harcolnia kell az aranyért, és meg is tette. A végletekig kiélezett párharc pedig azt eredményezte, hogy Muhammad 52.16-tal ért célba, négy századot javítva világcsúcsán, McLaughlin pedig szintén űridővel, 52.23-mal érkezett meg. A 29 éves világbajnoknő a döntő után nem véletlenül méltatta társát. Elmondta, az új világcsúcs annak is köszönhető, hogy a kilencedik gát után nagyon megközelítette ellenfele. McLaughlin pedig egyáltalán nem volt elkeseredve. „Tudtam, hogy gyors vagyok, és jól fogok futni. De hogy ennyire, arról fogalmam sem volt. Hogy csalódott vagyok-e az ezüst miatt? Dehogy! Nemrég ünnepeltem a huszadik születésnapomat, és már van három Gyémánt Liga-elsőségem, egy világbajnoki ezüstöm, és enyém minden idők második legjobb eredménye női 400 gáton. Ráadásul úgy érzem, még van hová fejlődnöm. Szóval egyszerűen csak élvezem az egészet, és boldog vagyok” – idézi a 20 éves ezüstérmest az origo.hu. A világbajnokságon, ha a fiatal versenyzők McLaughlin U20-as világcsúcsához nem is jártak közel, az idei világ legjobbját azért megjavították. A 19 éves holland Femke Bol neve a júliusi svédországi junior Európa-bajnokságról lehet ismerős a magyarok számára. Ő volt az, aki egyedüliként megelőzte az így második helyen végző 18 éves Mátó Sárát. Bol most a 400 gát dohai selejtezőben elért 55.32-vel állt az idei junior-világranglista élére, másnak nincs jobb eredménye 2019-ből, mint a már említett McLaughlin 14 esztendősen teljesített ideje. A székesfehérvári Mátó egyébként a Borasban futott 56.89-cel a tizedik helyen tanyázik a korosztályos világranglistán, a vezető holland lányon kívül nincs előtte európai versenyző, de ugyancsak figyelemreméltó helyen áll a szintén 18 éves budafoki Molnár Janka, aki 57.64-gyel a tizenhatodik a sorban. A női 400 méter gátfutás döntője:   További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.