UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-10-06 11:18

Felnőtt úszó-vk: Békési Eszter megint óriásit hajrázott; irány az olimpia!

Ismét beköszönt a felnőttmezőnynek a 17 éves Békési Eszter, aki ezúttal a budapesti világkupaversenyen nyert ezüstérmet 200 m mellen a Duna Arénában. Az Egri Úszó Klub versenyzőjét az újabb hatalmas hajráról és a tokiói olimpiáról is megkérdeztük.

Fantasztikus hangulat, telt ház és persze sok-sok magyar siker jellemezte a budapesti felnőtt úszó-világkupaverseny első két napját. A számos hazai dobogós helyezés között ott szerepel egyetlen utánpótláskorú sikerként a 17 éves Békési Eszter ezüstérme is. Az Egri Úszó Klub versenyzője hatalmas hajrával ért be másodiknak kedvenc számában, 200 m mellen (2:27.37).

Békési Eszter megint nagyot úszott a Duna Arénában Forrás: MÚSZ
Békési Eszter megint nagyot úszott a Duna Arénában Forrás: MÚSZ
Pedig az augusztusi junior-világbajnokság után – amikor Kovács Ottó tanítványa olimpiai A-szintet úszott ezen a távon (2:25.49) – még azért nincs csúcsformában. „Három hete vagyok újra edzésben, a juniorvébé után természetesen kaptam egy kis pihenőt. Ahhoz képest örülök ennek az eredménynek, ahogyan annak is, hogy újra magyar közönség előtt úszhattam, még hangosabbak voltak, mint augusztusban. Jó volt az utolsó métereken is hallani a biztatásukat.” És igen, alighanem a magyar szurkolók is vaskosan benne voltak a csodálatos atmoszférába egy nagy sóhajtás után belépő Békési óriási hajrájában, amellyel az utolsó tizenöt méteren két helyet is előrelépett, s ha még lett volna öt méter… „Kétszázon mindig a második száz méter az erősségem, elsősorban arra koncentrálok. De hogy a mostani hajrá honnan jött? Azt én sem tudom. Azt viszont igen, hogy semmi nem maradt utána bennem, és boldog vagyok, mert a Bajnokok Ligája után újra érmet nyertem a Duna Arénában.” Az egri sportoló tehát bejelentkezett a felnőttek között is, ami azért is fontos, mert utánpótlás-versenyeken 2020-ban már nem indulhat. A hazai világkupaversenyen azonban – miután százon elért hetedik helyével (1:09.91) megelőzte valamennyi itthoni riválisát – bizonyította, hogy ő a magyar válogatott elsőszámú mellúszója. Vagyis ott lehet jövőre a legnagyobb eseményeken. „Fontos pillanat volt, amikor a junior-világbajnokság döntőjében kétszázon elértem az olimpiai A-szintet. Azzal az idővel valószínűleg kiharcoltam magamnak a helyet a tokiói csapatba. Úgyhogy mostantól az olimpia és a felnőtt Európa-bajnokság a két verseny, amire nagyon készülünk.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.