UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-10-11 20:22

Szombaton adják át a Budapesti Rögbi Központot, amely az utánpótlás-nevelést is nagyban segítheti

A Budapesti Rögbi Központ átadása nem csupán ceremónia lesz, hanem történelmi pillanat is, hiszen a főváros első rögbistadionja nyílik meg szombaton a Kincsem Parkban (közvetlenül a lettek elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést megelőzően). Csúcsminőségű pálya, impozáns lelátó és műemlék épület ad otthont ezentúl az utánpótlásnak és a válogatottnak, ezzel is biztosítva a lehetőséget, hogy a sportág megkezdje felzárkózását a nemzetközi élmezőnyhöz – írja az nso.hu.

A Budapesti Rögbi Központra nagy szüksége van mind a felnőtt, mind az utánpótláskorú rögbiseknek, hiszen ez lesz az első nemzetközi színvonalat képviselő létesítmény idehaza. A szombati átadási ceremóniával tehát új korszak kezdődik a rögbisek életében, új célokkal.

Szombaton adják át a Budapesti Rögbi Központot Fotó: Magyar Rögbi Szövetség
Szombaton adják át a Budapesti Rögbi Központot Fotó: Magyar Rögbi Szövetség
Pedig a legutóbbi három-négy évben sem volt ok a panaszra. Idén nyáron a férfiválogatott ott lehetett az európai 12-es, olimpiai kvalifikációs döntőn, míg a nők stabilan a húsz legjobb európai együttes között vannak, ráadásul egy presztízsértékű meghívást is kaptak a moszkvai téli rögbitornára, ahová ez idáig még soha nem hívtak magyar csapatot. Az utánpótláskorú fiúk is vitézkedtek, húsz helyet javítottak a világranglistán három év alatt. „Ennyit számít, hogy a támogatott kategóriába kerültünk, mert sokkal magasabb szintre tudtunk lépni, gondolok itt többek között arra, hogy így walesi és skót szakemberek dolgozhatnak velünk, akik a férfi és női szakágat Európa középmezőnyéhez, később – reményeink szerint – élmezőnyéhez zárkóztathatják fel” − mondta a hazai szövetség elnöke, Kiss Antal. Az nso.hu-nak arról is beszélt a szakember, hogy ez utóbbi célhoz elengedhetetlen az erős utánpótlásbázis kialakítása. „Nem mondom, hogy jól állunk, de azt sem, hogy rosszul, hiszen hatszáz-hétszáz gyerek érkezik a szombati átadóra, amelyen nem nézőként lesznek ott. A stadionavatásnak nem is az lesz a legfontosabb része, hogy lejátsszuk az Eb-selejtezőmeccset a lettek ellen, hanem az, hogy utána átadjuk a gyerekeknek a pályát. Az ő tornájuk is azt vetíti előre, hogy ezt a komplexumot a jövő nemzedékének szánjuk. Szeretnénk minél több fiatallal megszerettetni a sportágat.” És, hogy miért ajánlja az elnök a rögbit a gyerekeknek? „Végtelenül tisztességes sport, mert szemtől szemben történik minden, nincsenek láthatatlan és nem etikus szerelések, mert szigorúak a szabályok. Komoly értékként kiemelném a játékvezetők jelenlétét, akik tekintélynek számítanak. Minden mondatuk ki van hangosítva, együtt nézik végig a csapatkapitánnyal a szabálytalanságot, s a legkisebb kihágást nyílt kommunikációval ismertetik, aztán kiállítják a vétkes játékost. Ez fontos, mert ha a gyereket sportolni küldöm, akkor olyan környezetben szeretném látni, ahol a testi épségére figyelnek, védelmezik. Aztán ott van a csapatjáték, a közösségformálás. Tizenöt ember nagyon avatott és összehangolt együttműködésén múlik az, hogy tudnak-e célt vinni, vagyis letenni a labdát az ellenfél vonala mögé.” További korosztályos hírek RÖGBIBEN a sportági aloldalunkon.