UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-10-12 08:54

Kézilabda: aranybánya az Alföldön – junior világ- és Európa-bajnok játékost is adott már a kis szelei klub

Igazi leány kézilabdaműhely működik a Cegléd melletti kisvárosban, Tápiószelén. Az ENUSE az elmúlt évadban az NB-s bajnokságok legfiatalabb átlagéletkorú együttesét adta, edzéslátogatásunkkor elsősorban mégis arra voltunk kíváncsiak, honnan indult a sportág egyetlen hazai junior világ- és Európa-bajnoka, Kácsor Gréta.

Amikor a hazai női kézilabda-utánpótlás sikereinek okát kutatjuk, elsőre nyilván mindenkinek a balatonboglári NEKA, a Győri Audi ETO KC, az FTC vagy a DVSC ugrik, be hiszen ezek adják a játékosok nagy részét a válogatottba. Ugyanakkor a juniorválogatott két fantasztikus érmében vastagon benne van a tápiószelei műhely is, elvégre egykoron onnan indult a sportág egyetlen magyar junior világ- és Európa-bajnoka, Kácsor Gréta.

Tápiószelén sokat jelent a fiataloknak a kézilabda; különösen mióta kiderült, hogy a csúcsra is el lehet jutni Forrás: EURONOVEX USE
Tápiószelén sokat jelent a fiataloknak a kézilabda; különösen mióta kiderült, hogy a csúcsra is el lehet jutni Forrás: EURONOVEX USE
A 6500 fős városban igazi példaképnek számít a ma már a Váci NKSE együttesét erősítő, 19 éves balátlövő, akit a nyári junior Eb-n az All Star-csapatba is beválasztottak. Így nem csoda, hogy a kis szelei kézilabdacsarnokban vagy inkább iskolai tornateremben az összes kislánynak Kácsor a példaképe. „Szerintem fantasztikus dolog, hogy junior világ- és Európa-bajnok játékos tudott innen kinőni – kezdi a tápiószelei EURONOVEX USE szakosztályvezetője, Gurics Attila. – A körülmények nem nevezhetőek ideálisnak, hogy mást ne mondjak, a termünk nem felel meg a szövetség szabályainak, ezért az összes meccsünket idegenben játsszuk. Gréta példája mégis bizonyíték a most itt szaladgáló lányoknak, hogy igen, innen is el lehet jutni a legjobbak közé. De szintén büszkék vagyunk az NB I-ben játszó Sziráki Boglárkára vagy a most NB I/B-s Rubint Evelinre.” A szakosztályvezetőről illik elmondani, hogy az édesapja a világbajnok, olimpiai bronzérmes birkózó, később a válogatott legendás mestere, Gurics György, az édesanyja pedig a világbajnok kézilabdakapus, Pásztor Erzsébet. Elmondta: húsz-huszonöt éves múltra tekint vissza az egyesület, de a valódi fejlődés bő egy évtizede kezdődött, amikor egy helyi, családi szponzor is beszállt a klub támogatásába. Akkor kezdett többek között kézilabdázni Kácsor Gréta is.
Annak idején a junior világ- és Európa-bajnok Kácsor Gréta is az ENUSE-ben kezdte Forrás: MKSZ
Annak idején a junior világ- és Európa-bajnok Kácsor Gréta is az ENUSE-ben kezdte Forrás: MKSZ
Tehát van mire büszkének lenniük a szeleieknek, ám az ambíciók nem csökkennek. Vissza akarnak térni a felnőtt másodosztályba, természetesen szinte kizárólag utánpótláskorú játékosokkal. „Az előző szezonban is az NB II-ben szerepeltünk, és a miénk volt az NB-s bajnokságok  legfiatalabb csapata, mindössze tizenhét év volt az átlagéletkor. Az idén megcélozzuk a középmezőnyt, de a távlati célunk újra az NB I/B.” Az EURONOVEX USE természetesen nem tud minden ígéretes játékost megtartani, sokan vagy a továbbfejlődés vagy a továbbtanulás miatt idővel eligazolnak. Ők azonban nem kesergenek emiatt, sokkal inkább büszkék arra, hogy sok ígéretes pályafutást indítottak el. „Jó a kapcsolatunk a nagyobb klubokkal, sok játékosunk került a váci akadémiára, de van korábbi gyerekünk a NEKÁ-n is. Sikerült országosan megmutatnunk magunkat, a nagyobb klubok is figyelnek ránk, ahogyan a kézilabdázók már az egész országban tudják, hogy az ENUSE Tápiószeléhez tartozik, erre pedig nagyon büszkék vagyunk.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.