UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-10-12 12:42

Műkorcsolya: „Küszöbön a jó eredmények”, de még tanulniuk kell junior leányainknak

A fiúk után a magyar juniorkorú leányversenyzőkről ad helyzetképet dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója. A szakember úgy látja, a mieink szinte az összes nehezebb ugrásfajtával ismeretségbe kerültek már; a kérdés csupán az, mikor lépik át azt a bizonyos küszöböt.

Az elmúlt időszakban régóta nem tapasztalt mennyiségű nemzetközi rutint szedhettek magukra a magyar juniorkorú műkorcsolyázók. Mindezt a lányokra lebontva így fest a helyzet: a hazai tesztversenyt követően hat Grand Prix-állomáson mérették meg magukat, összesen négyen. Ugyan Láng Júlia Lake Placidban 10. helyezést elérve világranglistapontot szerzett, ez sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a torinói fináléban is szurkolhassunk magyar(ok)nak. Az eredményeket tekintve felemásan teljesítettek a mieink: a közben szeniorversenyzővé előlépett, 15 esztendős reménység 11. lett a második megméretésén, Cseljabinszkban, rajta kívül viszont senki sem tudta megközelíteni a top 10-et. Schermann Regina Courchevelben a 23., Rigában a 15. pozícióban zárt, Szigeti Bernadett és Krizsanovszki Lili  pedig egyaránt a 17. helyen végzett, előbbi Egnában, utóbbi Zágrábban. A műkorcsolya ágazat sportigazgatója, dr. Vardanjan Gurgen szerint ugyanakkor a lányok még csak a tanulási fázisban járnak, és hosszú még a szezon: „Összességében elégedett vagyok a lányok teljesítményével, nem nagyon, de elégedett. Igazából már az örömteli, hogy Láng Júlia junior-világbajnokságon elért 14. helyezése miatt idén a hétből hat Grand Prix-állomáson indíthattuk egy-egy leányunkat. Erre évek óta nem volt példa, és azt gondolom, sikerült is helytállniuk. Persze, a fináléba kerüléshez csoda kellett volna, idén még nem is ezt tűztük ki célul, hanem a tanulást, a minél több tapasztalat megszerzését.  Krizsanovszki Lili és Szigeti Bernadett például most debütált nemzetközi versenyen, nyilván ilyen helyzetben sok hatás éri az embert, nehéz végig koncentráltnak maradni. Nekik ugye esélyük sem volt döntőbe jutni, mert csak egy helyszínen mérették meg magukat. Láng Júlia és Schermann Regina már tavaly bemutatkozhatott a rangos sorozatban, ők tehát rutinosabbnak számítanak, de rutin és rutin között is van különbség. Az oroszok vagy az amerikaiak minden állomáson két-két lánnyal képviselhették magukat, mert megnyerték a tavalyi junior-vb-t vagy dobogón végeztek. Mi még a tanulási fázisban járunk, ők már a munka gyümölcsét aratják. Nekünk kicsi a bázisunk, náluk annyi gyerek korcsolyázik, hogy mindig rálelnek egy drágakőre. Az előrelépési lehetőségek különbözőek, de hiszek benne, hogy egyszer felvehetjük velük is a versenyt.”

Láng Júlia (15) Cseljabinszkban 0,13 pontra megközelítette egyéni legjobbját, majd a felnőttek között is bemutatkozott Fotó: Lehotzky István/MOKSZ
Láng Júlia (15) Cseljabinszkban 0,13 pontra megközelítette egyéni legjobbját, majd a felnőttek között is bemutatkozott Fotó: Lehotzky István/MOKSZ
A sportigazgató szerint már csak idő kérdése, hogy a lányok nagyobb versenyrutint szerezzenek, és magas szinten hajtsák végre nehéz programjaikat: „Küszöbön vannak a jó eredmények. Ezt nemcsak biztatásból mondom, hanem azért is, mert technikailag a lányok elsajátították szinte az összes nehéz ugrást. Nagyon nehéz programokkal rendelkeznek, és ha azokat hibátlanul végrehajtanák, az egész biztosan eredménnyel párosulna. Két versenyzőnk is ugrik három és félfordulatosat, egyikőjük már a négyfordulatossal is barátkozik. Legjobban talán úgy jellemezhetném az aktuális helyzetünket, hogy adva van a kiugró eredmények elérésének lehetősége, csak még a versenyrutinunk nem az igazi. Ezen javítani szeretnénk, mindenesetre tudom: többre képesek a lányok. Mindegyik. Sokkal-sokkal több van bennük, mint amennyit eddig kihoztak magukból.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.