UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-10-24 19:12

Öttusa: a vb-ezüstérmes Dobronyi Dorinának csak azt ne mondják, hogy ne izguljon!

Már eddig is sokat hallatott magáról a Kőbánya SC 15 éves öttusázója, Dobronyi Dorina, ám idén azzal, hogy csapatban U17-es Európa- és világbajnoki címet szerzett, míg egyéniben vb-ezüstöt nyert méltán avanzsálódott a sportág egyik legnagyobb hazai reménységévé. A múlt hétvégi Olimpiai Reménységek Versenyéről (ORV) hazahozott öt érme csak hab volt a szezon önmagában is nagyon ízletes tortáján.

Hat évesen kezdett sportolni, előbb úszással próbálkozott, majd négy év elteltével úgy döntött, sportágat vált, és az öttusa felé vette az irányt. Tette ezt jelenlegi klubjában, a Kőbánya SC-ben. Az, hogy a most is még csupán 15 éves Dobronyi Dorina jó döntést hozott annak idején, egész hamar látszódni kezdett. Az első versenyeken megcsillantotta tudását, és ahogy egyre nagyobb rutint szerzett az akkor még csak kéttusában, úgy végzett előkelőbb helyeken a különféle viadalokon. Első komolyabb sikere az úszásban és a futásban 2015-ben jött, amikor a törökországi kontinensversenyen egyéniben és váltóban is ezüstérmet szerzett, onnantól meg végig korosztályának élmezőnyéhez tartozott. Ilyen pozícióból vágott neki a 2019-es esztendőnek is.

IMG_4039
IMG_4039
„Év elején annyi volt a célom, hogy kitartson a jó formám, és kijussak a korosztályos Európa-, valamint világbajnokságra is. Szerencsére összejött” – mondja. Olyannyira, hogy a júniusi litvániai U17-es Európa-bajnokságon László Beátával és Tóth Dorka Sárával csapataranyat nyert, egy hónappal később ugyancsak Dorkával, de már Kozma Rékával kiegészülve győzött a hasonló korúak bulgáriai világbajnokságán, ám ami ennél is nagyobb tett, hogy egyéniben ezüstérmes lett. „Az Eb után azért maradt bennem némi hiányérzet. Nagyon örültem a csapatnak, de az egyéni nyolcadik helyemnél többet szerettem volna elérni. Aztán sikerült összeszednem magam a világbajnokságra. Szófiában jól sikerült az úszás, és végig koncentrált maradtam. Az volt az első versenyem, ahol selejtezőben is indulnom kellett. Ez jó hatással volt rám, hiszen nagyon izgulós vagyok, de a drukk nagy része a kvalifikáció után elmúlt. Ez is segített abban, hogy életem legnagyobb eredményét érjem el. Hihetetlenül boldog voltam.” És ha még a nemzetközi versenyeknél maradunk, meg kell említenünk a múlt hétvégi – bár jóval kisebb nívóval bíró – lengyelországi ORV-t is, ahol Dorina U17-ben és U19-ben is megnyerte az egyéni küzdelmeket, ráadásul a csapatok és a váltó sikereit beleszámolva összesen öt éremmel gazdagodott. „Abból a szempontból előremutató a szereplésem, hogy az U19-es mezőnyben, ugye már négytusázunk, ennek ellenére sikerült jól teljesítenem. A vívásom mindig is ingadozó volt, én kicsivel később kezdtem, mint a versenytársaim, de most úgy éreztem, sikerült remekül teljesítenem. Oda tudtam figyelni, és nem is izgultam annyira.”
dd ksc
dd ksc
A VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium sporttagozatának kilencedik osztályos tanulójának régóta nagy ellenfele az izgalom. „Nagy segítség, hogy általában nagyszerű hangulatban zajlanak a versenyek. Nekem külön jó, hogy előttük a társak képesek elterelni a figyelmem a lámpalázról. Számos témával rukkolnak elő. Ez a világbajnokságon is így volt, kellett is az ezüstéremhez. A versenyről viszont egy szót sem szeretek váltani senkivel sem olyankor. Még a szüleimmel sem. A legrosszabb, ha valaki azt mondja: ne izgulj! Hát annál jobban izgulok!” Drukk ide vagy oda, Dorina idén is rengeteget fejlődött. Leglátványosabban talán a vívásban és a lövészetben lépett előre, ám fejben is egyre összeszedettebb. Ha így folytatja, könnyen elérheti célját, amit elég egyértelműen megfogalmaz: Öttusázó akarok lenni!” Ennek érdekében a közeljövőben többször is szívesen indulna az idősebbek között, hiszen a tapasztalatszerzést sosem lehet elég korán kezdeni. A legnagyobb álom természetesen az olimpia, de tisztában van vele, hogy addig még nagyon hosszú út vezet. Ezen az úton azonban elkísérik szülei és testvére, akik a legnagyobb szurkolóként vannak jelen Dorina életében, valamint az a szerencsezokni, ami egy elitbajnokságon való sikerhez kötődik, és amit minden rangosabb verseny előtt felhúz. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.