UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-10-25 19:59

Alpesi sí: a téli ifjúsági olimpia is szerepel az ezerarcú Trunk Tamás műsorfüzetében

A többszörös korosztályos magyar bajnok alpesi síző, Trunk Tamás remek formában várja a síszezon kezdetét. Következő célja elérésében, a téli ifjúsági olimpiára való kijutásban nagy segítséget nyújthat, hogy nyáron közel két hónapos edzőtáborban járt Új-Zélandon. A 16 éves, folyton megújuló véleményvezér azonban a sport mellett továbbra is építi „privát” karrierjét: új médiafelületet üzemeltet, és immáron rádióműsort is vezet.

Ha megkérnénk a mai tizenéveseket, hogy mondjanak egy korosztályos magyar bajnok, nemzetközi téren is sikeres alpesi sízőt, nem biztos, hogy egyből rávágnák a Trunk Tomi nevet. Sőt, abban is kételkedhetünk, hogy egyáltalán érkezne bármiféle válasz. Viszont ha úgy tennénk fel a kérdést, hogy ki az a 16 éves srác, aki könyvet írt a generációjáról, Dablty néven YouTube-csatornát üzemeltet a sportcipődivatról, a világ különböző nagy konferenciáin tart marketing előadásokat a korosztályáról, létrehozta a Corporation Z médiafelületet, és újabban már rádióműsort is vezet, akkor nagy valószínűséggel több tízezer tinédzser tudná a megfejtést.

trunk11
trunk11
Talán lehetetlennek tűnik, az osztrák elit sígimnáziumban tanuló Tominak ezek mellett mégis van ideje arra, hogy a sportban is kiemelkedő eredményeket érjen el. A tavalyi szezonban már a nemzetközi mezőnyben is bizonyított, ugyanis műlesiklásban nyolcadik lett az olaszországi Alpe Cimbra-kupán, amelyet nem hivatalosan serdülő-világbajnokságnak is neveznek, de harmadik helyen végzett a szlovéniai Pokal Lokán, majd megnyerte a kanadai Whistler-kupát is. Azóta meg csak jobb lett, és újabb célok lebegnek szeme előtt. „A szezon előtti felkészülésem nagyon jól sikerült, bár nálam már nincs olyan, hogy teljes nyári szünet. Maximum egy-két hét telik el hó nélkül. A nyáron felettébb különleges felkészülésem volt, hiszen majdnem két hónapot töltöttem Új-Zélandon – ugye, olyankor ott tél van. Biztosan előnyömre válik a későbbiekben, hogy a világ legjobbjaival edzhettem egy pályán, és a rengeteg tapasztalat mellett számos élménnyel gazdagodtam. A tavalyi szezon valóban remek volt, de idéntől a felnőtt korosztályba lépek. Ez megint új kihívást jelent, ismét tiszta lappal kell indulnom. Ezért is kellett valami extra a nyári felkészülésemben. Új lécek, új pályák várnak.” És nem mellesleg új célkitűzések. A fiatal versenyző számára a következő nagy versenyt a januári svájci téli ifjúsági olimpia jelentené. Véleménye szerint a kijutásra az edzések időeredménye alapján reális esély mutatkozik.
trunk face
trunk face
„A FIS pontjaim alapján is joggal reménykedhetek a szereplésben, de addig még sok munka van hátra. Ami biztató, hogy Új-Zélandon óriás műlesiklásban is javult a teljesítményem. Tavaly is jól kezdtem ezt a versenyszámot, aztán valahogy elmaradt a szlalomban nyújtott teljesítményemtől. Most úgy érzem, sikerült felzárkózni. Egy év alatt is sokat lehet fejlődni, én úgy fogalmaznék, hogy sokkal stabilabbá váltam, és a síelésem is felnőttesebb lett. Ha bármikor odaállok, most már ki tudom hozni magamból a legtöbbet.” A sportoló, aki soha nem sorolta magát a tehetségesek közé, még mindig úgy gondolja, többször kell edzenie, mint azoknak, akik veleszületett adottságokkal rendelkeznek – ám ezt meg is teszi. Abban viszont előnyt élvez társaival szemben, hogy mentálisan gyakran összeszedettebbnek mutatkozik. Ebben talán szerepet játszik sokoldalúsága is, és az, hogy úgy véli, remek harmóniában tartja az élet különféle területein végzett munkáit. Épp az új-zélandi táborozása alatt indította el a Corporation Z nevű portált, ami számos, generációját érintő témával foglalkozik, és ebből rövid idő alatt kinőtte magát egy rádióműsor is. A Spirit FM-en csütörtökön debütáló adásban a népszerű AK26 formáció rappere, Giajjenno volt Tamás vendége. „A portál több hónapos előkészítés után nagyon fiatalos csapattal jött létre, egyelőre rengeteg pozitív visszajelzést kapok. A rádióműsort meg óriási lehetőségnek tartom. Úgy érzem, ezáltal más területen is fejlődhetek, hiszen kamerák előtt már álltam, önmagában mikrofon előtt még nem. Nagyon élvezem, és a „nem síelős” életemben most ez került a fókuszba. Emellett persze ugyanúgy lesznek előadások, nyomom a videókat, szóval nem szenvedek majd hiányt aktivitásban. Ám ahogy eddig is, továbbra is odafigyelek, hogy a síkarrierem ne hátráltassák, hanem sokkal inkább inspirálják ezek a dolgok.” További korosztályos hírek a SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.