UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-10-25 11:03

Cselgáncs: edzője szerint az olimpiára is jó esélye van Sipőcz Richárdnak

A marokkói junior-világbajnokságon bronzérmet szerző 18 éves dzsúdós, Sipőcz Richárd edzője úgy véli, tanítványa jó eséllyel pályázik a 2020-as tokiói olimpiára való kijutásra. Gyimes Nikolett a szövetségnek számolt be a kvalifikáció esetleges módjairól.

A cselgáncsozók marokkói junior-világbajnokságán +100 kilogrammban bronzérmet szerző Sipőcz Richárd számára megnyílt az út az olimpia felé. Marrákesben a 18 éves magyar versenyző az első fordulóban amerikai, majd grúz riválist győzött le, a negyeddöntőben meg az a dél-koreai Kim Ming Dzsong került az útjába, aki az augusztusi felnőtt-világbajnokságon harmadik lett. Az összecsapáson a magyar dzsúdós bizonyult jobbnak, s jutott be az elődöntőbe, ahol azonban a későbbi ezüstérmes német Erik Abramovtól vereséget szenvedett. A bronzmeccsen viszont győzelemmel zárt a belga Edouard Capelle ellen.

ijf
ijf
Sipőcz edzője, a Széchenyi István Egyetem SE szakosztályvezetője, Gyimes Nikolett a szövetségnek nyilatkozott arról, hogy szerinte a legnagyobb fegyvertény a Kim Ming Dzsong elleni siker volt, még ha a dél-koreai ellenfél csúcsformáját minden bizonnyal nyár végére időzítették is. Hatalmas küzdelemben intésekkel sikerült diadalmaskodni felette. „Ricsi mindkét oldalra tud dobni, de jellemzően balra dolgozik. Emellett taktikus, intelligens dzsúdós” – sorolta versenyzője Marokkóban is megmutatkozó erényeit, megjegyezve, hogy az eredmény mögött heti tizenkét-tizenöt óra kemény edzés van. A junior-világbajnokság az olimpiai kvalifikációba is beleszámított, s ezen a ranglistán a győri versenyző a bronzéremnek köszönhetően az ötvenötödikről a harminckilencedik helyre lépett előre. Gyimes Nikolett úgy számol, hogy a januári, tel-avivi és a februári, marrákesi Grand Prix-versenyeken legalább egy érmet kell szerezni a tokiói repülőjegyhez. Célkeresztjükben ezzel együtt sokkal inkább a 2022-es magyarországi felnőtt-világbajnokság, valamint a 2024-es párizsi ötkarikás játékok szerepelnek. A legközelebbi feladat a november eleji oroszországi U23-as Európa-bajnokság lesz. Sipőcz többek között az utóbbiról is szót ejtett, amikor a világbajnokság után honlapunknak nyilatkozott. „Vegyes érzések vannak bennem a vb-t követően, az egyik szemem sír, a másik nevet. Az eredmény elfogadható, főleg úgy, hogy a legesélyesebb versenyzőt megvertem. A probléma az, hogy ez az ütközet annyit kivett belőlem, hogy a soron következőn, a német Erik Abramov ellenin már nem tökéletes formában álltam ki. Rövid volt a pihenő. A német mester − végtelenül sportszerűen − odajött a párharc után, és közölte velem: sajnálják, hogy nem tudtam a legjobb tudásom szerint küzdeni. Ha a szezon elején valaki azt mondja, hogy kétszer leszek harmadik junior-világversenyen, nem biztos hogy aláírtam volna. Legalább az egyikről fényesebb medállal szerettem volna hazatérni. Alig két héten belül rajtol az U23-as Európa-bajnokság, igyekszem ott javítani.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.