UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-10-27 19:37

Atlétika: a férfiaknál Kaul, a nőknél Mahucsik a legjobb fiatal Európában

Az európai szövetség szombat esti díjátadó gáláján többek között az idei évben legjobban teljesítő utánpótláskorú versenyzőket is elismerte. A férfiak között a 21 éves világbajnok tízpróbázó Niklas Kaul, a nőknél a 18 esztendős magasugró, vb-ezüstérmes Jaroszlava Mahucsik kapott kitüntetést.

a IAAF
a IAAF
Szombat este Tallinban az európai szövetség szokásos szezonzáró gáláján díjazta az év legjobb atlétáit, köztük a kiemelkedően teljesítő fiatalokat is. A Rising Star-díjat, ami a feltörekvő tehetségeknek jár, két olyan sportoló kapta, aki leginkább a dohai felnőtt-világbajnokságon szolgált rá az elismerésre. A 18 éves ukrán magasugrólány, Jaroszlava Mahucsik 200 cm-es egyéni rekorddal érkezett Katarba, a döntőben azonban négy (!) centiméterrel túlszárnyalta addigi legjobbját, de ez is csak az ezüstéremre volt elég. Mindenesetre nagyon nem bánkódott a helyezés miatt, magasabbra tett léccel már nem is próbálkozott, megelégedett a dobogó második fokával és azzal, hogy új U20-as világcsúcsot ugrott. Persze az ifjúsági olimpiai bajnok versenyző remeklése annak tükrében nem volt meglepő, hogy májusban – akkor még 17 évesen – 196 cm-rel győzött a Gyémánt Liga sanghaji állomásán, ezáltal a sorozat valaha volt legfiatalabb aranyérmese lett.
Kaul világcsúcsot ért el gerelyhajításban a tízpróbázók között Forrás: dw.com
Kaul világcsúcsot ért el gerelyhajításban a tízpróbázók között Forrás: dw.com
A férfiaknál a 21 éves német tízpróbázó, Niklas Kaul vehette át a kitüntetést. Doha világbajnokának 8691 pontja új U23-as Európa-csúcsot jelent. Kault a verseny előtt egyáltalán nem sorolták az esélyesek közé, ő azonban szinte minden számban rácáfolt a kétkedőkre. Leginkább gerelyhajtásban, hiszen 79,05-ös dobása új világcsúcsot is jelentett a tízpróbázók között. Sikere abból a szempontból mégis meglepetés, hogy öt szám után még csak a 11. helyen állt a világbajnokságon, ám a második napon nagyszerű versenyzéssel rukkolt elő. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.