UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-10-27 15:15

Birkózás: hétfőn kezdődik az U23-as világbajnokság a Ludovika Arénában

A három fogásnem vezetőedzőjével, Lévai Zoltánnal, Ritter Árpáddal és Gulevszkij Konsztantyinnal, valamint a szövetség nemrégiben kinevezett szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk a hétfőn kezdődő, hazai rendezésű U23-as birkózó-világbajnokságról. Jónak ítélik meg az esélyeinket, sőt, az edző-édesapa egyenesen az aranyérem megszerzését tűzte ki egyértelmű célként ifj. Lévai Zoltánnak.

Teljes, harmincfős kerettel indul a magyar válogatott a hétfőn kezdődő U23-as világbajnokságon, melynek a budapesti Ludovika Aréna ad otthont. A programot a szabadfogásúak nyitják a női szakág és a kötöttfogás előtt.  A magyar csapat ütőképesnek tűnik, erről árulkodik az is, hogy a harminc fiatalból huszonketten álltak már legalább egyszer korosztályos világverseny dobogóján. Persze nem lehet átsiklani afelett sem, hogy az együttes több mint harmada még juniorkorú, tehát húszéves vagy annál is fiatalabb. A szövetség nemrégiben kinevezett szakmai igazgatója, a kétszeres világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter kedvezőnek ítéli meg az esélyeinket: „Nem kérdés, erős a válogatottunk. Vannak olyan súlycsoportok, amelyekben különösen kiemelkedők vagyunk. Azt hiszem, reális lehet, hogy szakáganként két-két érmet nyerjünk. Ha meg kellene tippelnem, melyik fogásnem lehet a legsikeresebb, azt mondanám, a kötöttfogás.”

Lévai Zoltánnal szemben az aranyérem az elvárás Budapesten Forrás: birkozoszov.hu
Lévai Zoltánnal szemben az aranyérem az elvárás Budapesten Forrás: birkozoszov.hu
Ez utóbbi szakág vezetőedzője, Lévai Zoltán is úgy látja, nagy eredményeket érhetnek el a tanítványai. A mester arról beszélt, akár négy dobogós helyezést is szerezhetnek a kötöttfogásúak, ám az arany egyetlen versenyzőtől elvárható, fiát, Lévai Zoltánt (77 kg) várja az első helyre: „Zolitól csak a világbajnoki cím az elfogadható, mindenképpen győzelmet várok tőle. Nem azért, mert könnyű dolga lesz – nem egy olyan versenyző van, aki megszorongathatja –, hanem mert képes rá. Az ő feladata már a felnőttmezőnyben is hasonló, így a cél az, hogy megnyerje saját korosztályának versenyét.” A felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád irányítja az U23-as hölgyeket is. Ő nem nyilatkozott annyira derűlátóan, mint Bácsi Péter: „Ha hárman birkóznának éremért, és közülük legalább egy dobogós lenne, nagyon sikeresnek könyvelhetnénk el a világbajnokságot. Tehetségesek a sportolóink, ugyanakkor nagyon fiatalok. A legnagyobb esélye Galambos Ramónának (57 kg) van a bravúrra, aki az idei U23-as kontinenstorna bajnoka. A felnőtt-világbajnokságon azért nem indult, mert a budapesti megméretés élvezett prioritást idén, itt szeretne maradandót alkotni. Nagyon bízom a kétszeres kadét Európa-bajnok Szél Annában (55 kg) és az idei junior Eb-aranyérmes Nagy Bernadettben (76 kg). Ugyanakkor Szél részvétele még egyáltalán nem biztos; a bokája megsérült, legkésőbb holnapig eldöntjük, mi legyen így vele.” A Gulevszkij Konsztantyin vezette szabadfogású alakulat is erős egységet alkot: heten álltak már legalább egyszer utánpótlás-világverseny dobogóján. „Három emberünk utolsóéves, a többiek fiatalok. A cél az, hogy két éremmel zárjuk a vébét. Úgy vélem, Asarin Roman (65 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg), Szurovszki Patrik (86 kg) és Tóth Bendegúz (92 kg) egyaránt képes lehet arra, hogy a dobogós helyek valamelyikéért küzdjön. A felkészülés jól sikerült, kiváló formában vannak a srácok, ráadásul motiválja őket, hogy Budapesten léphetnek szőnyegre” – vélekedett a szakember.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, LUDOVIKA ARÉNA A magyarok programja Szabadfogás Hétfő−kedd. 57 kg: Halidov Gamzatgadzsi, 65 kg: Asarin Roman, 70 kg: Antal Dániel, 79 kg: Lukács Botond, 97 kg: Végh Artúr Kedd−szerda. 61 kg: Budai Kovács Marcell, 74 kg: Kuramagomedov Murad, 86 kg: Szurovszki Patrik, 92 kg: Tóth Bendegúz, 125 kg: Nagy Mihály Női birkózás Szerda−csütörtök. 50 kg: Réczi Bianka, 55 kg: Szél Anna, 59 kg: Bognár Erika, 68 kg: Nagy Alexa, 76 kg: Nagy Bernadett Csütörtök−péntek. 53 kg: Vilhelm Viktória, 57 kg: Galambos Ramóna, 62 kg: Felhő Viktória, 65 kg: Szabados Noémi, 72 kg: Elekes Emese Kötöttfogás Péntek−szombat. 55 kg: Rácz Richárd, 63 kg: Torba Erik, 77 kg: Lévai Zoltán, 87 kg: Papp Bertalan, 130 kg: Érsek Róbert Szombat−vasárnap. 60 kg: Kecskeméti Krisztián, 67 kg: Balatoni Bence, 72 kg: Kajtán Olivér,  82 kg: Lévai Tamás, 97 kg: Szőke Alex

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.