UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-10-28 12:32

Kézilabda: Budakalászon kibontakozhatnak a tehetségek – a magyar Ajaxot építik

„Olyan fiatalokat hozunk ide, akik még nincsenek készen, de nálunk kiteljesedhetnek” – mondja Forgács Gyula a fiatal, hazai játékosokra építő CYEB Budakalász NB I-es férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője. Edzéslátogatásunkkor arra voltunk kíváncsiak, hogy ízlik az élvonal a még éppen csak felnőtt játékosoknak.

Fiatalos magyar lendület jellemzi a férfi kézilabda NB I-ben szereplő CYEB Budakalász gárdáját. Az élvonalban pillanatnyilag 12. helyen álló együttes a labdarúgásból vett pozitív példát, az Ajax szemléletét követik: vagyis kinevelik a hazai ígéreteket, majd ha kinövik az együttest továbbállnak.

Budakalászon kibontakozhatnak a tehetségek Fotó: Csonka Tamás/Budakalász Kézilabda
Budakalászon kibontakozhatnak a tehetségek Fotó: Csonka Tamás/Budakalász Kézilabda
A Pest megyei alakulat nemrégiben szerezte meg első sikerét a mostani kiírásban, ráadásul éppen a pazarul rajtoltó Ferencváros ellen nyertek idegenben, az Elek Gyula Arénában. „Összességében tetszik a csapat, bár az eredmények egyelőre ezt kevésbé igazolják – kezdte Forgács Gyula, a budakalásziak vezetőedzője. – A mutatott játékban és játékosaink fejlődésében látszik a jó irány, minden szépsége és nehézsége benne van az eddigi meccseinkben a fiatalokkal végzett munkának. Már második éve ez az arculatunk, és ki is tartunk mellette.” A Kalász az előző évadban is adott „feljebb” fiatal játékosokat, például az irányító Nagy Bencét a Grundfos Tatabányának, akit azóta már a felnőttválogatott keretbe is meghívtak. Ezen az úton menne tovább a csapat. „Ez jó szemlélet lehet, viszont nekünk egyelőre még nincs akkor merítési lehetőségünk a közvetlen utánpótlásunkban, hogy saját erőből megoldjuk. Ezért a környező klubokból vagy éppen a Nemzeti Kézilabda Akadémiáról hozunk fiatalokat, akik még nincsenek készen, de nálunk kiteljesedhetnek.”
A korosztályos válogatottat is megjárt Simotics Mátyás hamar beilleszkedett az NB I-be Fotó: Csonka Tamás/Budakalász Kézilabda
A korosztályos válogatottat is megjárt Simotics Mátyás hamar beilleszkedett az NB I-be Fotó: Csonka Tamás/Budakalász Kézilabda
Balatonboglárról érkezett például a 19 éves Simotics Mátyás is, aki remekül érzi magát az élvonalbeli csapatban. „Úgy érzem, sikerült viszonylag gyorsan felvennem a ritmust az elsőosztályban - mondta Simotics. – Ideális ez a közeg, hiszen sok a hozzám hasonló korú játékos, akikkel nagyon jól megértjük egymást, az idősebbektől meg persze napról napra lehet tanulni. Hosszú távú célom, hogy a felnőttválogatottba is bekerüljek és valamelyik élcsapatba szerződjek.” Az együttes a vártnál kicsit gyengébben kezdte az évet, de ez sem a szakmai stáb, sem a játékosok kedvét nem vette el. A népligeti siker pedig valóban nagy lendületet adhat a folytatáshoz. „Az előző évad után azt gondoltuk, bátrabban megcélozhatjuk a középmezőnyt, de több befolyásoló tényező miatt úgy látszik, a kiesés elkerülése az elsőszámú feladat. Így azért nehéz csapatot építeni és játékosokat fejleszteni, hogy a kés folyamatosan a torkunkon van. A legfontosabb feladatunknak mégis azt tartjuk, hogy ezek a fiatalok honnan hova jutnak el a szezonban" – zárta Forgács. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.