UtánpótlásSport
2024. május 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-10-29 17:53

Labdarúgás: istenáldotta tehetség a 16 éves Pápai Emőke

Az MTK Hungária FC 16 éves csatára, Pápai Emőke rövid idő alatt lett az U17-es leány labdarúgó-válogatott és klubcsapata nélkülözhetetlen gólfelelőse – utóbbiban már mindegy, milyen korosztályban kell kapuba találnia, a góllövés a felnőttek között is megy neki.

mlsz páp
mlsz páp
Ami az FC Barcelonának Ansu Fati, az az MTK Hungária FC-nek Pápai Emőke. Röviden így lehetne jellemezni az U17-es leány labdarúgó-válogatott csapatkapitányát. A hasonlóság –szerencsére – nem a külsőségeket összevetve jelentkezik, sokkal inkább abban, ahogyan a két játékos idén berobbant a felnőttmezőnybe – 16 évesen. Bár Emő, ahogy a klubjában szólítják, az előző szezonban csak néhány percet kapott a nagyok között, idén már három bajnokin is túl van, ebből egyen gólt szerzett, egyet végigjátszott, a kupában pedig ugyancsak betalált. Persze, a helytállás az idősebbek között  nem újdonság a Mészöly Focisuliban fiúk között nevelkedett csatárlány számára, az előző idényben az U19-es bajnokság 20 meccsén 42 gól szerzett, s lett ezzel toronymagasan gólkirály. Tegyük hozzá, idén sem áll rosszul az öt meccs alatt összehozott 17 találatával. És akkor ez még csak a klubcsapat. Az U17-es leányválogatottat hátán cipelve október elején három győzelemmel jutott az Európa-bajnokság selejtezőjének elitkörébe. A három meccsen hét gólt rúgott, két gólpassz mellett ötöt a bolgároknak (7–0), kettőt a kazahoknak (10–0). Csupán a lengyelek elleni összecsapáson (1–0) hagyta békén a hálót, amikor már biztos volt a továbbjutás. Nem csoda, hogy a budapesti egyesületnél nagy becsben tartják a véleménye szerint csak az elmúlt másfél évben kibontakozni kezdő reménységet.
mlsz pá
mlsz pá
„De abban a másfél évben, akármilyen poszton játszott, minden feladatot megoldott – mondja Csopaki István az MTK Hungária FC női szakágvezetője. – Ő istenáldotta tehetség. Ha ezt jól tudja használni, a magyar női válogatott ikonikus alakja válhat belőle, akárcsak Jakabfi Zsanettből. Iszonyatosan higgadt a kapu előtt, a tizenhatoson belül mindig jó döntést hoz – ez nagyon ritka a nők között –, ezért rúg parádés gólokat a felnőtteknél is. Nem mellesleg korához képest rendkívül profi. Látom a buszon, hogy meccs után lazacot eszik, miközben a többi lány le akar szállni a gyorsétteremnél. Tudatosan foglalkozik magával és a jövőjével.” Emőke hozzáállása mellett testi adottságaival is kitűnik korosztályából. A szakágvezető úgy véli, fizikai állapota és magassága átlagon felüli a 16 évesek között, bár hozzáteszi, ez sokszor azt eredményezi, hogy a labdarúgó ilyenkor picit ügyetlenebb, mint a többiek. Ez Emőre egyáltalán nem igaz. Sőt Csopaki szerint technikai képességei a férfiakéval vetekednek. Ezzel a csatár is tisztában van. „Na jó, mindig mondták, hogy van bennem valami – vallja be szerényen Pápai. – Talán közhelynek hangzik, de tényleg mindent a csapatnak köszönhetek. Ha nem lenne ilyen jó az összhang közöttünk, akkor én sem lennék ilyen eredményes. Ez az MTK-ra és a válogatottra is igaz. Most a bolgárok elleni Eb-selejtező valóban összejött. Az öt gól és a két gólpassz sokáig emlékezetes marad, de az egész csapat remekül teljesített a meccsen. Igazából nekem csak az a feladatom, hogy gólokat szerezzek. Bárhogyan. Ezt várják tőlem, és ezért mindent meg is teszek. Hogy a felnőttek között is számolnak velem a klubnál, annak nagyon örülök. Erősebb, gyorsabb, technikásabb a bajnokság, mint amelyekben eddig szerepeltem, nem könnyű belerázódni, de bízom benne, hogy hamar menni fog. Ha stabil tagja leszek az U19-es válogatottnak és a felnőttcsapatnak is, akkor később külföldön is szeretném magam kipróbálni.” Egyelőre céljai eléréséhez a legjobb irányba és ütemben halad a gólfelelős, akit tanulékonysága is a legjobbak közé sorol. Az U17-es válogatott szövetségi, és az U19-es csapat vezetőedzőjének, Schumi Dorottyának nagy szerepe van abban, hogy a játékos egészen fiatalon jól ismeri a játékelemeket, játékhelyzeteket és a taktikai variációkat. AZ MTK hosszú távra tervez a labdarúgóval, de kijelenti, ha úgy adódik, nem áll a fejlődés útjába. „Igazából már a felnőttcsapatban lenne a helye, de volt egy megállapodásunk, miszerint amíg nem érnek véget az Eb-selejtezők, addig a korosztályában edz – mondja a szakágvezető. – Reméljük, sokáig velünk marad, szeretnénk, hogy ebben az évben végleg az első csapat kötelékébe kerüljön. Persze, lesz még Eb-selejtező, oda jó szívvel elengedjük. Menjen és rúgjon gólokat, szerezzen még sok dicsőséget a nemzetének.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.