UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-10-29 18:48

Úszás: kiváló szakemberek és olimpiai bajnokok vezetésével kezdődött a Jövő-bajnokai program központi edzőtábora

„Győzzetek, ha tudtok, veszítsetek, ha mertek, de soha, soha ne adjátok fel!” – ezt mondta Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke a Jövő Bajnokai-program kiválasztottjainak a százhalombattai edzőtábor nyitónapján.

Hétfőn elstartolt a Jövő Bajnokai-utánpótlásprogram első központi, technikai edzőtábora Százhalombattán. Az egyhetes programban olyan kiváló szakemberek irányítják a technikai edzéseket, mint Kovácshegyi Ferenc, Horváth Péter, Petrov Árpád, Egressy János, Selmeci Attila, Bodor Richárd, Bodrogi Viktor. Az Olimpiai Bajnokok Testülete is kiveszi részét napi munkában, Risztov Éva, Czene Attila , Szabó Joe és Wladár Sándor is motivációs előadást tart.

Wladár Sándor és a jövő bajnokai Forrás: MÚSZ
Wladár Sándor és a jövő bajnokai Forrás: MÚSZ
A nyitónapon Wladár Sándor, a MÚSZ a következő beszédet intézte a fiatalokhoz. Kedves Versenyzők! Az amerikai úszófenomén, Michael Phelps legtöbbet idézett mondása így szól: “Soha, semminek se szabj határt – minél nagyobbat mersz álmodni, annál messzebbre jutsz.” Mivel 18 olimpiai bajnoki címével minden idők legnagyobbjának számít, alighanem elhihetitek Phelpsnek, amit mond – persze, egy dolog az álmok szövögetése, de azok valóra váltásához fel is kell kelni minden egyes reggel, sőt hajnalban, és le kell úszni kilométerek százait, ezreit. Sőt, ha Cseh Lacit megkérdezitek, hogy így 34 évesen mennyinél tart, szerintem azt fogja válaszolni, hogy eddig körülbelül kétszer úszta körbe a földet. Higgyétek el nekem, pontosan tudom, milyen megpróbáltatásokon mentetek már keresztül, hiszen bennem is van pár ezer kilométer – de én személyesen tudom igazolni Michael Phelps állítását: az álmok igenis valóra válnak, csak hit kell hozzá, elszántság, kitartás és mérhetetlen sok alázat. Ti már elindultatok az úton, és mivel tehetségesek vagytok és kitartók, máris bekerültetek a Jövő bajnokai programba. Tekinthetitek jutalomnak, de remélem, azt is tudjátok, megtiszteltetés és felelősség bármiben is a kiemeltek között lenni a magyar úszósportban. Ti ugyanis egy olyan sportágat képviseltek, amely az egyetemes és a magyar sporttörténelem első olimpiai bajnokát adta, Hajós Alfrédot – és amelynek 120 éve csodájára jár a nagyvilág, hogy miként szerepelhet egy tízmilliós ország állandóan a legjobbak között, hogy tudunk megelőzni nálunk tízszer-hússzor nagyobb, százszor-kétszázszor gazdagabb országokat az éremtáblákon. Nos úgy, hogy generációról generációra öröklődik a tudás, amellyel a világ legjobbjai közé lehet repíteni a tehetségeket. Nekem olyan szerencsém volt, hogy egy Széchy Tamás nevű géniusz volt az edzőm, Egerszegi Krisztinának pedig Kiss László, és mindaz, amit ők tudtak, tovább él a magyar uszodákban, és ez alapján készítenek fel titeket is nap nap után, hónapról hónapra, évről évre. Legyetek büszkék arra, hogy a magyar úszósport kiválasztottjai közé tartoztok. Továbbá véssétek jól a buksitokba, hogy az úszásnál, a rendszeres sportolásnál jobb dolog kevés adódik az ember életében. Most csak higgyétek el nekem, de később magatok is rá fogtok jönni, hogy mindent egybevetve továbbra is a sport az a terület, ahol a legkevesebb helye van az igazságtalanságnak. Mert a sport az, ahol a tehetség minden hátráltató tényezőt leküzdve utat törhet magának a csúcs felé, ahol még a legszebb, legokosabb szóáradat sem helyettesítheti a kemény felkészülést, ahol mindennél jobb esélye van annak, hogy a befektetett munka, a megannyi áldozat és kiváló mentalitás meghozza a kívánt eredményt. Haladjatok tovább ezen az úton, merjetek nagyot álmodni, és soha ne tévesszétek szem elől a sport örök törvényét: „Győzzetek, ha tudtok, veszítsetek, ha mertek, de soha, soha ne adjátok fel!” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.