UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2019-10-31 10:15

Asztalitenisz: Tölgyes Dorottya a csapatarany után egyesben és párosban is remekül helytállt a serdülő világjátékokon

Élete legszebb eredménye után sem pihenhetett Tölgyes Dorottya; a Nyírbátori ASE 15 éves pingpongosa a lengyelországi serdülő világjátékokon csapatban szerzett aranyérmét követően egyesben és párosban is a negyeddöntőig menetelt.

Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét ízlelgethette az elmúlt napokban a Nyírbátori ASE 15 esztendős asztaliteniszezője, Tölgyes Dorottya. A lengyelországi Wladyslawowóban rendezett serdülő világjátékok egyetlen magyar indulója augusztusban tudta meg, hogy ott lehet a korosztály nem hivatalos világbajnokságán, miután a francia Prithika Pavade (aki a világranglistán egy hellyel előzte csak meg) nem vállalta a részvételt. Ezután minimum bravúros teljesítmény, hogy Tölgyes az európai együttes húzóembereként – jobb formában versenyzett, mint például a kontinens legtehetségesebb játékosának tartott, román Elena Zaharia – járult hozzá a bajnoki cím megszerzéséhez. A Reménységek csapata elleni fináléban már a magyar lány számított a végső győztes gárda első számú pingpongosának, ami elmondása szerint „hatalmas felelősség, mivel szoros mérkőzés esetén két találkozót kell vívnia az embernek".

Tölgyes Dorottya egyesben és párosban is a legjobb nyolcban végzett a serdülő világjátékokon Forrás: MOATSZ
Tölgyes Dorottya egyesben és párosban is a legjobb nyolcban végzett a serdülő világjátékokon Forrás: MOATSZ
Nos, a könnyednek tűnő, 3:0-s diadal után jöhetett a ráadás, avagy egyesben is megmérette magát a rangos nemzetközi viadal egyetlen magyarja. Sokáig mondhatni a kitaposott úton haladt előre, hiszen csupa olyan játékost vert meg egyéniben, akit a csapatverseny során egyszer már legyőzött. Ez történt a nyolcaddöntőben is, amelyben a szingapúri Ser Lin Qian volt az ellenfele. Korábbi csörtéjüket 3:1-re Tölgyes nyerte, most azonban jóval nagyobb ellenállást tanúsított az ázsiai vetélytárs, de hétszettes csata végén ismét a magyar lány örülhetett. Akinek a negyeddöntője már jóval simább volt, sajnos. A japán Akae Kaho rögtön egy 11:1-re megnyert játszmával indított, és csak egy szettet engedett át magyar ellenfelének. Akinek ezzel még nem ért véget az egyesbeli szereplése a lengyelországi tornán, ugyanis ebben a számban minden helyért játszani kellett. Az indiai Yashaswini Ghorpade és az amerikai Angie Tan elleni vereség után a nyolcadik hely jutott Tölgyesnek. A legjobb nyolcba a leánypárosok között is sikerült bekerülnie a horvát Hana Arapoviccsal, a negyeddöntő azonban itt is kifogott rajta, egy hazai kettős állta a magyar-horvát duó útját.

SERDÜLŐ VILÁGJÁTÉKOK, WLADYSLAWOWO (LENGYELORSZÁG) Leány egyes Nyolcaddöntő Tölgyes Dorottya–Ser Lin Qian (szingapúri) 4:3 (–6, 6, –5, 7, –4, 5, 8) Negyeddöntő Akae Kaho (japán)–Tölgyes Dorottya 4:1 (1, 6, –7, 12, 6) Az 5-8. helyért Yashaswini Ghorpade (indiai)–Tölgyes Dorottya (indiai) 3:2 (7, –10, –9, 4, –4) A 7. helyért Angie Tan (amerikai)–Tölgyes Dorottya 3:0 (–6, –7, –4) Leány páros Negyeddöntő Brzyska, Wielgos (lengyel)–Tölgyes, Arapovic (magyar, horvát) 3:2 (–1, –7, 8, 14, 7)

További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.