UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-11-04 09:06

U17-es futball-vb: Argentína győzelmével Hollandia is továbbjutott – kialakult a nyolcaddöntő párosítása

Az U17-es labdarúgó-világbajnokságon magyar idő szerint hétfőn éjjel befejeződtek a csoportküzdelmek. Az első és második helyezettek mellett a négy legjobb harmadik jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Az U17-es futball-vb-n a  csoportkör utolsó fordulója előtt az A-csoportban maradt a legkevesebb számolgatni való a továbbjutást illetően, ugyanis Angola és a házigazda Brazília is két győzelemmel kezdett, így csak az volt a kérdés, kettejük közül melyik ország korosztályos válogatottja jut tovább csoportelsőként. A sokáig 0–0-ra álló csoportrangadón a brazilok a második félidőben két gólt is szereztek, így 2–0-ra győztek, és hibátlan teljesítménnyel zártak, Angola a 2. helyen jutott tovább. A másik mérkőzésen Új-Zéland 1–0-ra megverte Kanadát, így életben tartotta esélyét, hogy bekerüljön a négy legjobb 3. helyezett közé.

U17-ES VB, A CSOPORT 3. FORDULÓ Angola–Brazília 0–2 Kanada–Új-Zéland 0–1 Végeredmény: 1. Brazília 9, 2. Angola 6, 3. Új-Zéland 3, 4. Kanada 0

A B csoport, amelyben a magyar válogatott is szerepelt, több szempontból is érdekesen alakult. Először is az a Nigéria jutott tovább hat ponttal az első helyen, amelyik mind a három csoportmeccsén hátrányba került – az utolsón, Ausztráliától ki is kapott –, összességében 142 percet játszott hátrányban és csak 15-öt előnyben, a mieink és Ecuador ellen is az utolsó tíz percben fordított 1–2-ről. Ezzel szemben a mieink a három mérkőzésen összesen 144 percig vezettek, és 18 percet voltak hátrányban, a magyar az egyetlen csapat a vb-n, amelyik mind a három csoportmeccsén vezetett, de egyiken sem tudott győzni. Amúgy hat góllal esett ki Preisinger Sándor csapata, amelynél a továbbjutók közül Angola, Dél-Korea, Japán, Hollandia, Chile és a mieink négyeséből a 3. helyen, négy ponttal továbblépő Ausztrália is kevesebb gólt szerzett. Viszont a magyar válogatott kilenc gólt kapott, aminél többször csak Salamon-szigetek együttese kapitulált. Az ausztrálok egyébként négy ponttal a 2. helyen zártak a 3. helyezettek összevetésében, vagyis ha az utolsó fordulóban Németh Andrásék megverik Ecuadort… Nem verték meg, az ausztrálok négygólos csatára, az ellenünk is eredményes, a német Hoffenheim korosztályos csapatában futballozó Noah Botic viszont négy góllal egyelőre vezeti a vb góllövőlistáját. Az ő remeklése egyébként nem meglepő, a vb-t megelőző, a torna lehetséges főszereplőiről szóló írásunkban is felhívtuk rá a figyelmet, azok után, hogy tavaly a korosztályos Ázsia-bajnokságon öt találattal gólkirály lett.

B CSOPORT 3. FORDULÓ Ausztrália–Nigéria 2–1 Magyarország–Ecuador 2–3 Végeredmény: 1. Nigéria 6*, 2.Ecuador 6, 3. Ausztrália 4, 4. Magyarország 1 *Nigéria annak köszönhetően lett csoportelső, hogy a 2. fordulóban az egymás elleni meccsen győzött Ecuador ellen (3–2).

A C csoport nagyjából az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult: a végső győzelemre is esélyes franciák mindegyik meccsüket megnyerték, Haiti pont nélkül zárt. A 2. helyért Dél-Korea és Chile futott versenyt, a két csapat összecsapását az ázsiaiak nyerték meg 2–1-re, de a dél-amerikaiak is továbbléptek, a 3. helyen zártak a 3. helyezettek összevetésében.

C CSOPORT 4.FORDULÓ Chile–Dél-Korea 1–2 Haiti–Franciaország 0–2 Végeredmény: 1. Franciaország 9, 2. Dél-Korea 6, 3. Chile 3, 4. Haiti 0

Az argentinok így ünnepelték Tádzsikisztán legyőzését, de a hollandok is örülhettek Fotó: fifa.com
Az argentinok így ünnepelték Tádzsikisztán legyőzését, de a hollandok is örülhettek Fotó: fifa.com
A D csoport hozta a torna legnagyobb meglepetését azzal, hogy az Európa-bajnok Hollandia az első két meccsét elveszítette (Japántól 3–0-ra, Szenegáltól 3–1-re kapott ki), és ezzel a kiesés szélére került. Az Ázsia-bajnok japánok két győzelemmel és egy döntetlennel, magabiztos teljesítménnyel megnyerték a csoportot, és az eddigi játékuk alapján a folytatásban is számolni kell velük. A 2. helyen Szenegál zárt, amely eredetileg ki sem jutott a tornára, csak Guinea kizárása miatt utazhatott, de Brazíliában aztán két győzelemmel nyitott. A hollandok az utolsó fordulóban összekapták magukat, 4–0-ra győztek az Egyesült Államok ellen, ennek köszönhetően pedig tovább tudtak jutni. A hollandok továbbjutása az E csoport utolsó fordulójában dőlt el vasárnap, ugyanis, ha a dél-amerikai bajnok argentinok csak ikszeltek volna a vb-re az Ázsia-bajnokság ezüstérmeseként érkező Tádzsikisztánnal, akkor a narancsmezesek búcsúznak, de Argentína 3–1-re győzött, így pedig a nyolc között akár argentin–holland csata is következhet, mert egy ágra került a két csapat. Ezt a négyest a spanyolok nyerték meg, akik az 1. fordulóban ikszeltek az argentinokkal, Tádzsikisztánt viszont nagyobb különbséggel verték meg (5–1), így jobb gólkülönbséggel lettek csoportelsők. Érdekes, hogy az Afrika-bajnok Kamerun pont nélkül utazhat haza.

D CSOPORT 3. FORDULÓ Hollandia–Egyesült Államok 4–0 Szenegál–Japán 0–1 Végeredmény: 1. Japán 7, 2. Szenegál 6, 3. Hollandia 3, 4. Egyesült Államok 1

E CSOPORT 3. FORDULÓ Kamerun–Spanyolország 0–2 Argentína–Tádzsikisztán 3–1 Végeredmény: 1. Spanyolország 7 (7–1), 2. Argentína 7 (6–2), 3. Tádzsikisztán 3 (3–8), 4. Kamerun 0

Az F csoport utolsó fordulójában Paraguay már a 3. percben hátrányba került, de meglepetésre 2–1-re így is legyőzte az első két meccsét megnyerő Olaszországot, ezzel a csoport élén végzett az olaszok előtt. Mexikó 8–0-ra elpáholta a Salamon-szigeteket, amely pont nélkül, 0–20-as gólkülönbséggel zárt, miközben a vb-re a CONCACAF-zóna győzteseként érkezett mexikóiak ezzel a legjobb harmadikként jutottak tovább.

F CSOPORT Mexikó–Salamon-szigetek 8–0 Olaszország–Paraguay 1–2 Végeredmény: 1. Paraguay 7, 2. Olaszország 6, 3. Mexikó 4, 4. Salamon-szigetek 0

A 3. helyezettek összevetésében Mexikó után Ausztrália, Chile és Hollandia következik. Az 1–2. helyezettek mellett a négy legjobb 3. jutott tovább, Új-Zéland és Tádzsikisztán búcsúzott.

A 3. HELYEZETTEK RANGSORA 1. Mexikó 4 pont (9–2-es gólkülönbség), 2. Ausztrália 4 (5–5), 3. Chile 3 (5–6), 4. Hollandia 3 (5–6), Új-Zéland 3 (2–5), Tádzsikisztán 3 (3–8)

A folytatás a legjobb 16 között igazán kiélezett párharcokat ígér. A nagy nehezen továbblépő hollandok egyedüli európai csapatként a felső ágra kerültek, a nyolcaddöntőben Nigériával találkoznak. Erre az ágra került Angola, Dél-Korea, Japán, Mexikó és az egymással találkozó Paraguay, Argentína dél-amerikai páros. Az alsó ágon is lesz egy dél-amerikai rangadó, a házigazda brazilok Chilével találkoznak. Erre az ágra került az esélyesek közül a házigazda mellett Spanyolország, Franciaország és Olaszország is – a négy csapatból kettő biztosan nem jut el az elődöntőig.

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA, ÁGRAJZ ALAPJÁN (helyi idő szerint) November 5.: Angola–Dél-Korea November 6.: Japán–Mexikó November 5.: Nigéria–Hollandia November 7.: Paraguay–Argentína November 6.: Spanyolország–Szenegál November 6.: Franciaország–Ausztrália November 7.: Ecuador–Olaszország November 6.: Brazília–Chile

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.