UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-11-08 20:00

Rég látott fejlődés a magyar akrobatikus torna utánpótlásában

A magyar utánpótláskorú akrobatikus tornászok az október végi, izraeli Európa-bajnokságon az utóbbi évek legjobb teljesítményét nyújtották, a juniorok mezőnyében induló trió a döntőbe jutott. Vincze Gábor szakágvezető szerint az előrelépés hátterében több dolog áll.

Az akrobatikus torna népszerűsége egyre nagyobb, bár elsőre talán nem mindenkinek ugrik be, hogy pontosan mire kell gondolnia, ha találkozik a szakág nevével. Tulajdonképpen a szertorna egyéni elemeinek akrobatikus elemekkel (gúlákkal, dobásokkal) való kiegészítéséről van szó, ahol a zenére végrehajtott koreográfiákat öt versenyszámban, női párosban, női trióban, férfi párosban, férfi négyesben és vegyes párosban mutatják be a versenyzők.

matszakr
matszakr
Október végén az izraeli Holonban rendezett Európa-bajnokságon több korosztályban is kimagaslóan szerepeltek a magyar fiatalok. Bár a felnőttek között, de a 18 éves Alton Sophie és a 19 esztendős Nagy Patrik kettőse döntőbe jutott, ugyanúgy, mint a juniorok mezőnyében versenyző, Horváth Eliza és Kutasi Vivien révén két 18 és Vincze Zita által egy 14 éves alkotta trió. Bár mindkét formáció a nyolcadik helyen végzett, arra, hogy magyarok is a finálé részesei legyenek, hosszú évek óta nem volt példa világversenyen. Ráadásul a 11-16 évesek között a párosok versenyében Bernáth Dorina és Lovász Eszter, valamint a Lukácsi Lili, Horváth Dorottya, Németh Rozália hármas döntőbe jutása egyaránt tizedeken múlt. Szépen helytállt még a 12-18 évesek női trió versenyében a Szabó Csilla, Méder Boróka, Lőrincz Boglárka trió. Ők a 28. helyen végeztek, míg a vegyes párosoknál Nagy Zsófia és Nyári Zsolt tizenhetedikként fejezte be a kontinensviadalt. Vincze Gábor szakágvezető természetesen elégedett a szerepléssel és azzal, hogy az utóbbi időkben befektetett jelentős munkának kézzelfogható eredménye született. „Az akrobatikában az Európa-bajnokság szinte megegyező mértékű esemény a világbajnoksággal, hiszen a világ élvonala nagyjából erre a kontinensre koncentrálódik – mondja Vincze Gábor. – Hosszú évek óta a döntők közelében sem jártunk, most két egységünk bejutott a fináléba. Talán többek között az áll a fejlődés hátterében, hogy a hazánkban tevékenykedő edzők egyre több nemzetközi képzésen vesznek részt, és elismert külföldi szakemberek is segítik már a munkánkat. Emellett fontos, hogy a bíróképzésre is nagy hangsúlyt fordítunk. Erre azért van szükség, hogy a hazai versenyeken a fiatalok gyakorlatai a megfelelő, nemzetközi szinten legyenek megítélve, hiszen versenyzőink csak így tudják, hol tartanak a világhoz képest. Sajnos nem mindenki teheti meg, hogy nemzetközi viadalokra, világkupára jusson el. Miután nem vagyunk olimpiai sportág, a finanszírozás nagymértékben az egyesületekre és a szülőkre hárul.”
Látványos elemekből nincs hiány az akrobatikus tornában Forrás: MATSZ
Látványos elemekből nincs hiány az akrobatikus tornában Forrás: MATSZ
A szakágvezető az akrobatikus torna népszerűsítése mellett azért tartja szükségszerűnek a rangos nemzetközi versenyek Magyarországon való megrendezését is, mert így olyan hazai edzőknek és sportolóknak adnak viszonyítási alapot, akik máshol nem találkozhatnának egy ilyen jelentőségű esemény színvonalával, atmoszférájával. Ilyen például a harmadik éve megrendezett budapesti Acro Cup. A holoni Európa-bajnokságon a háromszáz magyar igazolt versenyző közül csupán tizenöten vehettek részt. „Szeretnénk, hogy a szülők is lássák, hová adják a gyermeküket, és hogy őket is motiválja a környezet. Az akrobatikus torna körülményei szerencsére egyre jobbak. Ez is közrejátszik az előrelépésben. A Balance Akrobatikus és Torna Clubnak nagyszerű helye van, ahol a legprofibb felszerelések állnak a sportolóink rendelkezésére. Itt készülnek a válogatottjaink is, akiknek a szövetség bérel helyet.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.