UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-11-08 11:01

U17-es futball-vb: Európából csak a magyar csapat nem jutott be a nyolc közé, de a mieink csoportellenfelei is kiestek – eredmények

Befejeződtek a nyolcaddöntő küzdelmei a brazíliai U17-es labdarúgó-világbajnokságon. A nyolc közé négy ország válogatottja jutott be Európából, kettő Dél-Amerikából, egy-egy Ázsiából és a közép-amerikai régióból.

Az U17-es futball-vb nyolcaddöntőjének összegzését érdemes azzal kezdeni, hogy megnézzük, mire vitték a 16 között a magyar válogatott csoportellenfelei, Nigéria és Ecuador, amely négy, illetve három gólt lőtt, és hátrányból felállva győzött a mieink ellen, valamint Ausztrália, mellyel a magyar csapat 2–2-es döntetlent játszott. Nos, a B csoport mindhárom továbbjutója kiesett a 16 között. Azt már a csoportkörben is láthattuk, hogy mindhárom együttes hátsó alakulata sebezhető, nem hiába lőtt Preisinger Sándor szövetségi edző csapata is mindegyik ellenfelének két-két gólt. Viszont a nyolcaddöntőben Nigéria az Európa-bajnok Hollandiával, Ecuador az Eb-ezüstérmes olaszokkal, Ausztrália meg a nagy esélyes, a csoportkörben mindegyik meccsét megnyerő és csak egy gólt kapó Franciaországgal találkozott. Ezek a csapatok nem fáradtak el a meccsek hajrájára, a védelmük nem ajándékozott gólokat az ellenfélnek. A franciák az összes nyolcaddöntős párharcot figyelembe véve a legtöbb gólt (négyet) szerezték, miközben egyet sem kaptak Ausztráliától, és az olaszok sem kaptak gólt Eduadortól (egy közel 30 méteres szabadrúgásgóllal nyertek 1–0-ra úgy, hogy előtte a játékvezető videózás után visszavont egy ecuadori tizenegyest). A csoportkörben kis híján kieső Hollandia végig kézben tartotta a Nigéria elleni találkozót, és az öt góllal a góllövőlistán is élre álló Sontje Hansen három találatával 3–1-re győzött. Mint ismert, a torna előtt az afrikaiak szakvezetője fantasztikus Nigériát ígért, de ez ennyit ért a korosztály egyik meghatározó csapatával szemben.

Ünnepelhettek az olaszok – Ecuador legyőzésével bejutottak a negyeddöntőbe Fotó: fifa.com
Ünnepelhettek az olaszok – Ecuador legyőzésével bejutottak a negyeddöntőbe Fotó: fifa.com
A B csoport az egyetlen, melynek mindegyik továbbjutója elvérzett a 16 között. Ez – amellett, hogy a mieinket legyőző csapatokat is „beárazta” – azt is megmutatta, hogy már a 16-17 éves magyar gyerekek is nagyon messze vannak a korosztályos világelittől. Attól az elittől, melynek egyik meghatározó tagja, a vb-házigazda Brazília a három győztes csoportmeccs után Chile ellen 1–2-ről fordítva győzött 3–2-re. Míg a szintén az elithez tartozó Spanyolország a 27. perctől vezetett, és 2–1-re nyert is Szenegál ellen. Miután Angola is kikapott 1–0 ra Dél-Koreától (az ázsiaiak kapusa óriási formában védett), nem maradt afrikai csapat a negyeddöntőre, pedig a földrész együttesei a legutóbbi három vb-n mindig négy közé jutottak. A csoportelsők közül Nigéria mellett Japán búcsúzott még, miután sima, 2–0-s vereséget szenvedett az F csoportból 3. helyen továbbjutó Mexikótól. Az F csoport az egyetlen, amelyből három csapat is eljutott a negyeddöntőbe, ugyanis az olaszok és a mexikóiak mellett az első helyen továbblépő paraguayiak is sikerrel vették a következő akadályt. Argentína fiataljai egy félidő után ugyan 2–0-ra is vezettek a dél-amerikai rangadón, de úgy jártak, mint a magyar válogatott a csoportkörben: a második félidőre elfáradtak, Paraguay pedig a hajrában fordítani tudott. A nyolc közé Magyarországgal ellentétben a másik négy európai induló bejutott. Az elődöntőért Dél-Korea–Mexikó és Hollandia–Paraguay meccset rendeznek a felső ágon, az alsón spanyol–francia, illetve olasz–brazil párharc következik.

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG NYOLCADDÖNTŐ Paraguay–Argentína 3–2 Ecuador– Olaszország 0–1 Brazília–Chile 3–2 Franciaország–Ausztrália 4–0 Angola–Dél-Korea 0–1 Nigéria–Hollandia 1–3 Spanyolország–Szenegál 2–1 Japán–Mexikó 0–2 NEGYEDDÖNTŐ November 10., vasárnap (az időpontokat magyar idő szerint tüntettük fel) 20.30, Cariacica: Hollandia–Paraguay November 11., hétfő 0.00, Cariacica: Dél-Korea–Mexikó 20.30, Goiania, Olimpiai Stadion: Spanyolország–Franciaország November 12., kedd 0.00, Goiania, Olimpiai Stadion: Olaszország–Brazília

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.