UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-11-14 17:20

Kézilabda: az ifjúsági lányok elfelejtenék már a nyári Eb-t, és előre tekintenének

Három hónapja ért a kontinens csúcsára az ifjúsági leány kézilabda-válogatott. Az új évadról, a kínai világbajnokságról és a csapat legfontosabb céljairól ifj. Kiss Szilárd szövetségi edzővel beszélgettünk.

A nyáron felnőttek a juniorok mellé az ifjúsági korú lányok is, és százszázalékos mérleggel diadalmaskodtak a szlovéniai Celjében rendezett U17-es kézilabda Európa-bajnokságon. Éppen hétfőn volt három hónapos az aranyérem, ennek apropóján ifj. Kiss Szilárd szövetségi edzőt kérdeztük az augusztusi sikerről.

A nyáron felejthetetlen pillanatokat élt át ifj. Kiss Szilárd és az ifjúsági válogatott Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A nyáron felejthetetlen pillanatokat élt át ifj. Kiss Szilárd és az ifjúsági válogatott Fotó: Cseh Péter/MKSZ
„Elkezdtük a következő évadot, próbálunk nem foglalkozni vele. Bár pont jövő hétfőn lesz az Eb utáni díszvacsoránk, de utána már tényleg szeretnénk elfelejteni a múlt nyarat, és a csak a jövőbe tekinteni. Már mindenkinek a kínai világbajnokság kell, hogy a szeme előtt lebegjen.” Az Európa-bajnokság mellett júliusban az Azerbajdzsánban rendezett EYOF-on is részt vett, és bronzérmet nyert az ifjúsági válogatott másik fele, vagyis a szakvezetés két részre osztotta a társaságot. Ennek azonban a mostani évadtól vége, a következő nyáron már csak egy csapat fog versenyezni. „Elég bő kerettel kezdtük meg a felkészülést, azt kell majd folyamatosan szűkíteni a világbajnokságra. Mostantól értelemszerűen még magasabban lesz a mérce, nehezebb lesz a csapatba kerülni, de ez így a normális: a két torna között eltelik egy év, az alatt fejlődést kell mutatni.” A válogatottból akad olyan fiatal, aki már NB I-es rutint szerzett, de a többség az NB I/B-ben szerepel. Kiss szerint ez így is van rendjén, az élvonalba kerülés a következő évek feladata lesz. A tervek szerint egyébként a másodosztályú alakulat az NB I alsóházába tartozó csapatok ellen játszana edzőmeccseket. És hamarosan következnek a felkészülési tornák is. Decemberben Balatonboglárra látogat a mieink számára egyelőre ismeretlen német, az EYOF-második holland és az Eb-bronzérmes francia együttes. Tavasszal pedig a mieink utaznak a Scandinavian Openre, amelyen a norvégokkal, a dánokkal és a svédekkel is megmérkőznek a lányok. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.