UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-11-22 08:43

Vívás: Solti Antal mesteredző szerint ma már nem csak a „maradék" választja a tőrszakágat

Pazar produkcióval rukkolt elő Szemes Gergővel az élen a magyar válogatott a kadétkorú tőrvívók európai körversenyének budapesti állomásán. A remek nemzetközi sikerek kapcsán a hazánkban „leggyengébb” fegyvernem utánpótlásának fejlődési lehetőségeiről, illetve reményeiről beszélgettünk a legendás mesteredzővel, Solti Antallal.

Az idény egyik legrangosabb viadalán kellett helytállniuk a kadétkorú magyar tőrözőknek a múlt hétvégén, és nemhogy megfeleltek e kihívásnak, néhányan jócskán felül is múlták az előzetes várakozásokat. Elsősorban Szemes Gergő parádés vívása volt figyelemreméltó a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Az FTC 16 éves sportolója egyéniben 287 induló közül bizonyult a legjobbnak, míg Bagdány Alberttel, Horváth Somával és Machek Vincével kiegészülve a dobogó második fokára repítette a fiúcsapatot. Ne feledkezzünk meg Wolf Eszter értékes hatodik helyezéséről sem, hiszen a hódmezővásárhelyi Csomorkány SE versenyzője szintén több mint kétszáz fős mezőnyben szerepelt kiválóan. Ezek után joggal vetődik fel a kérdés: élénkül a hazai szakmai berkekben gyakran csak harmadik számú fegyvernemként aposztrofált tőrvívás? Solti Antal, a tőrbizottság szakmai elnöke szerint egyértelműen igen a válasz.

Szemes Gergő és az új tőrgeneráció sokra viheti Forrás: Magyar Vívószövetség
Szemes Gergő és az új tőrgeneráció sokra viheti Forrás: Magyar Vívószövetség
„Jó úton haladunk, hogy újra sikeres tőrszakágról beszélhessünk Magyarországon. A gyerekek kimondottan erős mezőnyben szerepeltek nagyszerűen – csak az amerikaiak hiányoztak –, ami biztató a jövőre nézve. Szemes Gergőt kiemelkedő tehetségnek tartom, szerintem alulról be lehetne tenni a felnőttcsapatba is, de most az a legfontosabb, hogy a korosztályos versenyeken érjen el eredményeket. Értelmes srác, benne van a sikerekben gazdag felnőttpályafutás lehetősége, csak vigyázni kell rá, nehogy kiégjen. Négy-öt hónap leforgása alatt tizenhat-tizennyolc verseny az átlaga, ez hülyeség. Ezen az edzőjével, Szabó Istvánnal – aki végtelenül szorgalmasan és nagyfokú odaadással egyengeti tanítványa karrierjét – is sokat vitatkozunk. Fontos a rutinszerzés, s hogy a nagyobbak között is próbára tegye magát, de valamikor pihenni és főleg edzeni is kellene.” A mesteredző ugyanakkor megjegyzi, jelentős fejlődés tapasztalható a magyar tőrvívásban. A szakember különösen a Budapest–vidék kapcsolatra hívja fel a figyelmet. „Régebben szinte megszűntek a vidéki tőrszakosztályok, rendkívül kevés versenyzőnk volt ebben a fegyvernemben. Most sokkal jobban állunk, már nem csak a maradékból lesz tőröző. Akadnak műhelyek, amelyek kifejezetten a tőrre specializálódnak, és ez örömteli. Nagyon fontosnak tartom, hogy a fővárosi és a vidéki szakosztályok dolgozzanak össze, működjenek együtt. Ha ez megvalósul, akkor nem tudom elképzelni, hogy ne legyen öt-tíz emberünk, akikből ütőképes válogatottat lehetne gyúrni. Emellett felhívnám a figyelmet fiatal edzőgarnitúránkra. Elhivatottan, szenvedélyesen végzik a munkájukat, és ebből a gyerekek profitálhatnak a legtöbbet. Biztos vagyok benne, jó úton haladunk.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.