UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-11-23 13:55

Vízilabda: Biros Péter szerint a női utánpótlásban kivételesen szép dolgozni

Biros Péter lett a női vízilabda-utánpótlás szövetségi kapitány koordinátora. A háromszoros olimpiai bajnok szakember a férfi utánpótláshoz hasonló rendszert tervez kialakítani, ezért Benedek Tiborral és Cseh Sándorral is konzultált az új feladatáról. Nem a nehézséget emeli ki, hanem a megoldóképletet keresi.

A szövetség az elnökség szavazatai alapján a háromszoros olimpiai bajnok Biros Pétert nevezte ki a női vízilabda-utánpótlás élére. Az új vezető arról beszélt a waterpolo.hu-n, miként találta meg a feladat, hogyan és milyen céllal vág a munkának. „Kezdjük azzal, hogy négy esztendeje dolgozom Egerben a női vízilabdában, sőt tulajdonképpen négy és fél éve, hiszen pályafutásom utolsó időszakában már tudatosan készültem rá. Sajnos, az utóbbi időben nem olyan eredmények születtek az utánpótlásban, amilyeneket vártunk. Ezáltal elindult a folyamat, amelyben Faragó Tamással azt a megbízatást kaptuk, hogy keressük meg azt a felállást, amelynek a bevezetésével megváltozhat a rendszer. Nos, végül úgymond helyet cseréltünk, így a felső rész vezetője lettem.”

birospetikep2
birospetikep2
Elmondta, hogy átmenetileg a korosztályokat is átvariálták, mert később olyan korcsoportok lépnek be a rendszerbe, amelyekre azonnal világversenyek várnak. A 2006-os korosztály lehet a hosszabb távú erőfeszítés gyümölcse, de kiemelte: ahhoz rengeteg munkára lesz szükség. „És rengeteg türelemre, teszem gyorsan hozzá, mert bizony a felemelkedéshez összefogás kell a magyar vízilabdában. A női utánpótlásban különösen szép kihívás dolgozni, nem volt ez korábban sem másként. Az elődök jó munkát végeztek, nehéz lesz a nyomdokukba lépni. De ez így van rendjén, ha könnyű lenne, mindenki ezt csinálná." A vezető nem tagadja, a feladat elvállalása előtt a férfi szakágban dolgozó Benedek Tibor, Cseh Sándor kettőssel is egyeztetett, kikérte a véleményüket, mert ha valami jól működik, akkor nem tilos másolni. „Még nagyon az út elején járunk, egyelőre megneveztük az edzőket, átbeszéltük, kinek mi lesz a feladata, ám az egésznek a rendszerbe ágyazása, a váz megalkotása még csak most következik. Természetesen mindez nem egyszemélyes mutatvány, ezért folyamatosak a konzultációk mind egymás között, mind Vári Attila elnökkel - tette hozzá a szakember, akinek az Eger vezetése mellett szaporodtak meg a dolgai. „Kétségtelen, nem unatkozom, nehéz ez az új feladat, amelyet egész emberesnek mondanék, ugyanakkor az egriekkel szemben nem tehetem, és nem is teszem meg, hogy nem folytatom a megkezdett munkát. Hogy a jövő mit hoz, nem tudom, de nem azt nézem, hogy mint nem lehet megcsinálni, hanem kizárólag azon jár az eszem, miként lehet valamit jól megoldani.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.