UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2019-11-25 12:55

Súlyemelés: junior a legjobb felnőtt

A húszon inneniek sikerét hozta több kategóriában is a súlyemelők hétvégi felnőtt országos bajnoksága Oroszlányban, ahol a női mezőnyben a legkiemelkedőbb teljesítményt a 19 esztendős Mitykó Veronika nyújtotta. A békéscsabaiak kiválósága korosztályos rekordokat felállítva, kifogástalanul jó fogásokkal nemcsak a 71 kilogrammos súlycsoportban diadalmaskodott, de ő bizonyult a legjobbnak az egyéni értékelés szerint az abszolút összevetésben is a gyengébb nem erős képviselői között.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu  Kétségtelenül Mitykó Veronika volt a súlyemelők 2019-es magyar felnőttbajnokságának hőse. A szombat-vasárnapi megméretésen, amelynek az oroszlányi Gárdonyi Sportcentrum adott otthont, a békéscsabaiak üdvöskéje egyfelől hatalmas fölénnyel nyerte a 71 kilogrammos kategória versenyét – még a második helyezettre is 48 kilót (!) vert rá –, másfelől a hölgyek abszolút sorrendjében is jelentős előnnyel végzett az élen. Vagyis juniorként lett a legjobb a felnőtt ob-n.

Mitykó Veronika juniorként végzett a teljes felnőttmezőny élén Forrás: Facebook
Mitykó Veronika juniorként végzett a teljes felnőttmezőny élén Forrás: Facebook
Mindezt úgy, hogy teljesen átírta a súlycsoport korosztályos magyar csúcslistáját. Fogalmazhatnánk úgy is persze, hogy egyéni rekordjait javította meg, mivel a 71 kilóban eleve az ő nevéhez fűződött valamennyi országos juniorcsúcs: szakításban 87, lökésben 104, összetettben pedig 188 kg-mal ez év tavasza óta. Most Oroszlányban kezdésképpen 84 kilón biztosított, majd 89 és 91 kilogrammal jelezte, hogy technikailag és erőnlét dolgában is nagyon rendben van. A második fogásnemben szintén három tökéletes gyakorlattal rukkolt elő, a 99-103-105-ös sorozattal pedig együttesen hat új rekordot produkált, így nyolc kilónyival srófolva feljebb az összetett csúcsot. Az összeredményt alapvetően a testsúlyhoz viszonyító számítás alapján Mitykó mellett még egy tinédzser követelt helyet magának a női elitben: az 55 kg-ban országos bajnok, 16 éves Árva Cintia harmadik lett a teljes rangsorban. A kecskeméti tehetség elmaradt ugyan egyéni legjobbjától, de neki a csúcsformára a decemberi U17-es Európa-bajnokságon lesz szüksége igazán. A nőknél még egy tini szerzett felnőttbajnoki címet: az ob-házigazdák nagy örömére a mindössze 15 éves oroszlányi Szalai Lili vehette át az aranyérmet a 64 kilósok viadalának eredményhirdetésekor. A férfiaknál is akadt húsz esztendőn aluli országos bajnok, nem is egy. Egészen pontosan a tíz súlycsoport közül négyben avattak tinédzserkorú győztest. A 16 éves oroszlányi Bimbó Brendon Ronaldó az 55 kg-ban nyert, a győri Koncz Kristóf (18) a 61, Kerekes Patrik (18) a 73, a szintén oroszlányi Lucz Levente (17) pedig a 102 kilósok mezőnyében lett első. Megemlítendő még, hogy a plusz 109 kg-os kategória legreményteljesebb utánpótláskorúja, a kazincbarcikai Holló Szilárd az abszolút sorrendben harmadikként végzett. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.