UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2019-11-26 17:08

Tékvandó-bajnokság: már a kicsik is gyorsan rúgnak

Az év utolsó nagy hazai versenyén, az országos bajnokságon mérhették fel a legjobb magyar tékvandósok, hol tartanak a koreai eredetű, s az olimpián is szereplő küzdősport fortélyainak elsajátításában. Akadtak ugyanakkor jeles, de igazoltan hiányzók is az elitből: azok, akikre pár nap múlva Európa-bajnoki megméretés vár.

A tékvandó-bajnokság időpontja és helyszíne – a Dunaharasztiban nemrég átadott sportcsarnok - már régóta rögzítve volt, jóval később derült ki, hogy azzal csaknem egy időben rendezik meg Dublinban az olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokságot a felnőtt és az ifjúsági korosztálynak, így aztán a legjobbjaink szinte kivétel nélkül távol maradtak a hazaitól. Köztük az írországi kontinensviadalon a felnőttmezőnyben szereplő Patakfalvy Luca, a szintén 18 éves Kopcsik Laura, a 17 esztendős Józsa Levente és a 14 éves Molnár Bendegúz, hogy csak a legnevesebbeket említsük.

sportmenu.hu-taekwondo-ob2019
sportmenu.hu-taekwondo-ob2019
„A többiek viszont, a kadét- és ifi korosztályosok mind a tatamin voltak, szinte valamennyien, akiknek ott kellett lenniük” – összegez Patakfalvy Miklós, az egykori kitűnő versenyzőből lett szövetségi elnök, aki úgy értékel, hogy a 2019-es ob, amelyen kétszáznál is többen léptek pástra, „elég jó kis verseny volt”.  „Hangulatában feltétlenül, még ha a színvonal vegyes volt is. Látszott a különbség, kik azok, akik nemzetközi szinten edződnek, s kik azok, akik az elején, inkább még csak a szárnypróbálgatásnál tartanak.  Jó és nagy közönséggel lelkes szurkolás folyt, igazi drukkolás, mindenki a saját versenyzőjét támogatta, nem pedig az ellenfeleket ócsárolta, mert volt ilyenre is precedens” – így az elnök, aki örül annak is, hogy viszonylag sok klub küldte küzdőtérre a versenyzőit. Külön színfoltot jelentett a legkisebbeket (a 6 és13 év közöttieket) mozgósító gyorsrúgóverseny. Ebben az inkább show-műsornak tekinthető programban a gyerekeknek meghatározott idő alatt kellett minél több rúgást elhelyezniük az elektronikus mérőműszerrel felszerelt „próbababán”. Akadt olyan talentum, egy kislány, aki a fiúknál is gyorsabbnak bizonyult: 20 másodperc alatt negyven rúgást helyezett el a protektoron. Ami a klubok egymás közötti versengését illeti, a húsznál is több aranyat szerző UTE nagy fölénnyel nyerte a csapatversenyt a Tájfun és a Hwarang-Do előtt. További korosztályos hírek TÉKVANDÓBAN a sportági aloldalunkon.