UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-11-27 19:08

A párbajtőrvívó Borsody Emma junior Európa- és világbajnok szeretne lenni

A laupheimi junior párbajtőr-világkupaversenyen szerzett ezüstérmét követően magasra tette a lécet Borsody Emma: a BVSC-Zugló 19 éves vívója a soron következő korosztályos Európa- és világbajnokságot egyaránt meg szeretné nyeri.

A leány párbajtőrözők a laupheimi junior-világkupaversenyen bizonyítottak a hét végén. Nem is akárhogyan! A legkiválóbb teljesítményt az egyéniben junior-vb-bronzérmes Borsody Emma nyújtotta, aki a második helyen zárt. A BVSC-Zugló vívója a jó csoportkör után sorra nyerte asszóit a 128-as táblán, az elődöntőért a francia Alice Conradot verte 15:10-re. A négy között a korosztály egyik legjobbját, a lengyel Barbara Brychet is felülmúlta 15:12-re. Az aranyérem nem jött össze: a döntőben az orosz Jana Bekmurzova jobbnak bizonyult (6:15), ám a második helyezés nagyszerű teljesítmény.

Plásztán Attila válogatottedző (balról), Borsody Emma és mestere, Kovács Iván Laupheimben Forrás: hunfencing.hu
Plásztán Attila válogatottedző (balról), Borsody Emma és mestere, Kovács Iván Laupheimben Forrás: hunfencing.hu
„Kifejezetten rossz formában voltam, nagyot kellett küzdenem a medálért. Pesszimista hangulatban léptem pástra, előre elkönyveltem, ez nem az én napom. Érdekes, hogy ez a hozzáállás végül eredményre vezetett. Tulajdonképpen az egyetlen szándékom az volt, hogy nálam gyengébb versenyzőtől ne kapjak ki, ennek köszönhetően mindenki ellen fordítottam a végére. Kicsit sem vagyok szomorú az elveszített finálé miatt, a lehető legtöbbet hoztam ki magamból Németországban” – emlékezett vissza a fiatal. Emma nem először állt pódiumra vk-viadalon: két évvel ezelőtt – szintén a juniorok között – második lett Udinében. A mostani sikert ugyanakkor nagyobb értékűnek tartja: „Az imént említettek miatt. Ezúttal ugyanis úgy jutottam el az éremig, hogy rossz állapotban voltam, míg Olaszországban a bronzra volt elegendő a kiváló vívás.” Az ifjú egyébként rengeteg sporttal megismerkedett, mielőtt vívni kezdett. Tizenegy évesen fogott először fegyvert a kezébe: „Rögtön az elején Kovács Ivánhoz kerültem. Jelenleg is ő foglalkozik velem. Sosem felejtem el, amikor azt mondta a kezdetekkor, hogy talán kicsit későn kezdtem ezt a sportot. Egész jól haladunk azóta, ám a pontosságban és a mentális stabilitásban rengeteget kell még fejlődnöm.” Borsody tervei nagyon komolyak az új évadban: a korosztályos Európa- és világbajnok szeretne lenni, emellett már a felnőttmezőnyben is megmutatná magát. Ehhez azonban lesz egy-két szava a nála két évvel fiatalabb, kadét kontinens- és világbajnok, már felnőttválogatott Muhari Eszternek is: „Ez idáig egyszer győztem le, nem sétagalopp küzdeni ellene. Úgy vélem, az ő titka abban rejlik, hogy páratlanul erős fejben. A kapcsolatunk nagyon jó, még csak azt sem tudom mondani, hogy bármiféle rivalizálás lenne közöttünk, hiszen egyelőre csak kapaszkodok, hogy utol tudjam érni.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.