UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-11-29 18:32

Öttusa: a legjobb pillanatot a legrosszabb követte az U19-es Eb-győztes Erdős Rita évében

A Trion SC 17 éves öttusázója sérüléssel kezdte a 2019-es évet, majd mindenkit meglepve júniusban U19-es Európa-bajnoki címet szerzett, aztán nem indult a korosztályos világbajnokság egyéni versenyében. Erdős Rita a sikerről és az utána hirtelen jött csalódottságról is mesélt rövid évértékelőjében.

Összességében elégedett idei teljesítményével a Trion SC 17 éves öttusázója, Erdős Rita. Bár hogy is ne lenne az, ha sikerei között szerepel a nyáron Litvániában megszerzett U19-es Európa-bajnoki cím?! A versenyző most javában benne van a jövő évi korosztályos világversenyekre való felkészülésben, és talán az alapozás részének is volt tekinthető a múlt héten Lengyelországban rendezett U24-es kontinensviadal, ahol egyéniben 11., csapatban Kállai-Simóka Nórával és Barta Lucával bronzérmes lett.

5erdős
5erdős
„Mondhatjuk, erős volt a mezőny a legutóbbi versenyen. Ahhoz képest, hogy november van elég jól sikerült. Még nagyon a felkészülés elején járunk, ilyenkor nem lehet nagyszerű formáról beszélni. A világversenyekre már csak jövőre lesznek válogatók. Persze, jobban szeretem azt az időszakot, amikor egymást követik az izgalmas versenyek, de ez is hozzá tartozik a sporthoz. Az idei évemet bokasérüléssel kezdtem, három hónapot hagytam ki, viszont az U19-es Eb-re valahogyan remek állapotba kerültem, és minden nagyon jól jött ki, így ez az aranyérem tulajdonképpen sok mindenért kárpótol. Júniusban úgy mentem ki Kaunasba, hogy nem voltam benne biztos, a nemzetközi mezőnyben is megállhatom a helyemet, de az, hogy sikerült, megsokszorozta az önbizalmam. Korábban négytusában sosem szereztem érmet, még hazai versenyeken sem.” Rita az U19-es Eb-n nagyszerű vívás után kiváló kombinált számmal győzött, de ahogy vége lett a kontinensbajnokságnak, kijelentette, szinte ünneplés és pihenés nélkül elkezdi a felkészülést az egy hónapra rá következő világbajnokságra. Számításába azonban beleszólt a szövetség, és miután az elnökség jóváhagyta a szakmai bizottság válogatók eredményei alapján meghozott döntését, kiderült, Rita egyéniben nem indul a világeseményen, csupán váltóban. „Hirtelen jött ez a döntés, és le is taglózott. Ha az Eb-győzelem volt az év legjobb pillanata, akkor ez a hír a legrosszabb. A válogatóversenyeken nem értem el megfelelő eredményt, és az alapján nevezték meg az indulókat. Ehhez hozzátartozik, hogy akkor még sérült voltam, és elméletileg ezt figyelembe kell vennie a döntéshozóknak. Nem tették. Ebből a szempontból nem éreztem jogosnak. Igazából azt sajnálom, hogy nem tudom meg, az Eb-győzelem után hogyan teljesítettem volna a világbajnoki mezőnyben.” A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium 11. osztályos tanulója azért így is elérte elsődleges célját, és fő versenyén kimagaslóan szerepelt. Idén – ahogy ezt Kaunasban is bizonyította – vívásban fejlődött a leglátványosabbat, de tisztában van vele, mindenben nagyon sokat kell még előrelépnie ahhoz, hogy elérje célját, a felnőttválogatottságot. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.