UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-11-29 11:02

Sí: van okuk reménykedni a magyar fiataloknak

A szövetség lehetőségeihez mérten idén is igyekszik megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy az utánpótláskorú sízők az előző szezonokhoz hasonló vagy akár nagyobb sikereket érjenek el a rangos nemzetközi versenyeken. Miklós Edit elnök szerint a sportág népszerűsítése továbbra is az egyik legfontosabb cél, és az északi szakág fejlődése bizakodásra ad okot.

Már az előző szezonban is értek el kimagasló eredményeket a magyar utánpótláskorú sízők, és erre a mostani idényben ugyancsak jó esély van, hiszen a fiatalok az elvárásoknak megfelelően folytatják megkezdett sorozatukat. A szövetség elnöke szerint ebben jelentős szerepe van annak, hogy az idei felkészülés a tavalyi évhez képest jobban sikerült. „Nem emlékszem, hogy lett volna a serdülő biatlonisták számára tábor az elmúlt években, most szerveztünk” – mondta Miklós Edit. – Galyatetőn húsz fiatal edzett Szőcs Emőke és Gál Ágota felügyelete mellett. Ezt egy nagy előrelépésnek tartom, a visszajelzések a gyerekek és szülők részéről is igen pozitívak voltak, így már tervben van az újabb tábor szervezése.” Az alpesi szakágban elindított serdülő-keretprogramon belül hat versenyző két edzővel készült. A nyár folyamán és ősszel többször külföldi táborokban edzettek, ez jelentősen segítette a felkészülésüket.

trunk11
trunk11
Az elnök szerint idén a leglátványosabban az északi szakágakban fejlődött a magyar utánpótlás-nevelés, a biatlon mellett sífutásban és síugrásban is érzékelhető a javulás. Utóbbiban a remek formában lévő Molnár Flórián a januári, lausanne-i téli ifjúsági olimpián is érdekelt, de ugyanúgy biztos a helye az utazó csapatban az alpesi síző Tóth Zitának is, aki a téli EYOF-on kilencedik helyen zárt. Az alpesi síző fiúk között az egy kvótára négyen pályáznak. Trunk Tamás, Beszterczey Kristóf, Úry Bálint és Hoque Isbat szétlövésben dönti el, melyikük lesz ott Svájcban. „Úgy gondolom, idén is lesznek szép eredményeink. A téli ifjúsági olimpiára még nem tudjuk megsaccolni a helyünket, de a fiúk és a lányok mezőnyében is van okunk a reménykedésre. Igyekszünk minél többet megtenni a kiemelkedő szereplés érdekében. Ezek a fiatalok nagyon tehetségesek, de még előttük áll négy-öt évnyi kemény munka, hogy igazán jó versenyzők legyenek. Amiben tudunk, segítünk, ám a sísportra fordított állami támogatás még nem olyan nagyságrendű, hogy minden költséget át tudjunk vállalni a sportolóktól. Így a szülőkre is jelentős anyagi teher hárul. A tervünk az, hogy az ő hozzájárulásukat minimálisra csökkentsük. Nem csupán emiatt, de a továbbtanulás kapcsán is meghatározó a serdülőkorból a FIS-korosztályba való átlépés. Nagyon jellemző, hogy ilyenkor a versenyzők felhagynak a sportolással. Hogy ezt a szakadékot áthidaljuk, az ifik számára idén külföldi edzőket bevonva elindítottunk egy 140 napos síprogramot.” A nehézségek ellenére a sísport népszerűsége töretlen a gyerekek körében. A szövetség ezért is álmodta meg az öt állomásból álló Budapest Sí-kupa versenysorozatot. A műanyagpályás viadalon 10 éves korig szerepelnek a gyerekek, a cél bevonni a kicsiket a sízésbe, majd lehetőséget biztosítani számukra a továbblépésre. „Szeretnénk, ha a gyerekek nem csak megtanulnának sízni, hanem a versenysportot választanák. A felméréseink szerint a közeljövőben nagyjából 200 új gyerek lesz igazolt versenyző. Az iskolák irányába is elkezdtünk még jobban nyitni, felvettük a kapcsolatot az Iskolai Síoktatók Egyesületével. Együttműködésünk során mi szakmailag segítünk nekik, ők meg abban, hogy megvalósítsuk célunkat, ami a sísport egyéni tanrendbe, illetve tanórákba való bevonása. Ez nagy lélegzetvételű projekt, de nem lehetetlen. Úgy gondolom, műanyag pályákon bárki képes elsajátítani a sízés alapjait, onnan meg már csak egy lépés, hogy hóra álljon, és klubhoz igazoljon.” További korosztályos hírek SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.