UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-11-30 18:23

Atlétika: mennyi lehet még 400 gáton az U20-as Eb-ezüstérmes Mátó Sárában?

„Évről évre másodperceket javultam, de tisztában vagyok vele, hogy ezt nem lehet a végtelenségig csinálni” – mondja a 400 gáton U20-as Európa-bajnoki ezüstérmes Mátó Sára, megkezdve a téli alapozást. A székesfehérvári ARAK Akadémia 18 éves korosztályos csúcstartó futója jövőre még faragna idejéből.

„Nagyon elégedett vagyok, hiányérzetem nem lehet. Ha mégis találok apróságokat, örülök, hogy van még mit javítani” – mondja a 18 éves Mátó Sára a 2019-es évéről. A székesfehérvári ARAK Akadémia atlétája idén saját várakozását is felülmúlta. 400 gáton az év elejétől javult az ideje, sőt már az első versenyén junior országos csúcsot ért el, majd szinte ahányszor rajthoz állt, annyiszor dőlt a rekord, a vége pedig 56.89 lett, amelyet a júliusi svédországi U20-as Európa-bajnokság döntőjében ért el – ezüstérmet szerezve. Ez az idő a junior mellett, egyben U23-as országos csúcs is a hölgyek között, Szopori Erika 35 éves rekordját adta át a múltnak, így Sára 2019-ben az év junior női atlétájának járó elismerést is átvehette.

P1380471
P1380471
„Mielőtt elkezdtük a mostani felkészülést, az edzőmmel, Tölgyesi Előddel leültünk és átbeszéltük az évemet – mondja az idei U20-as európai ranglista második helyezettje. – Visszanéztünk több 400 gátas futást, köztük az enyéimet is, hasonlítgattunk, összegeztünk. Természetesen több mindenben is lehet fejlődni, ilyen például a lépések hosszúsága a gátak között, de annak örülök, hogy idén a fő versenyemig végig tudtam javítani, aztán pedig stabilan hoztam az időket. Nem mondhatom, hogy minden a terv szerint alakult, mert sosincs konkrét tervünk, de szépen felépített időszakon vagyok túl, ahol szinte minden klappolt, és akkor tudtam kihozni magamból a legtöbbet, amikor kellett.” Az U20-as Eb-ezüst után még elindult többek között a felnőtt országos bajnokságon és a csapat Eb-n is, ahol szintén remekül teljesített, de miután a csúcsformát az U20-as kontinensbajnokságra hegyezték ki, nem meglepő, hogy újabb rekord már nem született. Viszont nem kizárt, hogy jövőre fog. A nyáron érettségizett futó az őszt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció- és médiatudomány levelező szakán kezdte meg, ez pedig a felkészülésére is hatással van.
u20 1
u20 1
„Tavaly a gimiben nem volt lehetőségem délelőttönként edzeni, most van. Ez nagy megkönnyebbülés, mert nem kell egy délutáni edzésbe belesűrítenem mindent. A jövő évi felnőtt Eb-re megfutottam a szintet, így csak a felkészüléssel kell foglalkozzak. Ebben az időszakban főleg az állóképesség és erő fejlesztésére koncentrálunk, de azért heti kétszer elővesszük a gátakat is. Talán meglepő, de nagyon szeretem az alapozást. Ilyenkor van lehetőség hosszabb futásokra is, futni pedig imádok. Azért az utolsó néhány hétben már várom a versenyeket, hogy visszaigazolást kapjunk a munkáról. Nincs ellenemre, ha keményen kell dolgozni.” Az évének a legszebb momentumait az U20-as Eb-hez köti, de nem emeli ki a célba érkezést vagy az éremátadást, a világverseny összességében marad emlékezetes. A siker pedig a folytatáshoz is segítséget nyújt. „Motivál, hogy már úgy mehetek versenyezni, hogy van érmem korosztályos Eb-ről. Talán már jobban tudom értékelni az eredményem, mint akkor hirtelenjében. Az 56.89-nek nagyon örültem, és tartok is tőle, hogy nehéz lesz megközelíteni, netán jobb időt futni jövőre, de bízom benne. Nem tudom, mennyi lehet még bennem. Évről évre másodperceket javultam, de tisztában vagyok vele, hogy nem megy a végtelenségig. Kíváncsi vagyok, mikor jön el az a pont, amikor úgy leszek vele, hogy csak még egyszer tudjam megjavítani az egyénimet. Remélem, sokára.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.