UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-12-01 16:27

Kosárlabda: a felnőttcsapat motiválja a szekszárdi utánpótlást

Harsányi Máriával, az Atomerőmű-KSC Szekszárd női másodvonalban szereplő junior- és kadét leánycsapatának vezetőedzőjével beszélgettünk az újonnan indult kosárbajnoki évadról, az együttesei ütőképességéről, valamint a sportág helyzetéről a tolnai megyeszékhelyen.

Egyik korosztályban sem kezdte rosszul az új szezont az Atomerőmű-KSC Szekszárd leány kosárcsapata. A juniorok között csupán egyszer veszítettek Harsányi Mária tanítványai: az alapszakasz kiemelt B csoportjában a második helyen állnak, míg a kadétbajnokság alapszakaszának nyugati csoportjában a negyedikek.

Az Atomerőmű-KSC Szekszárd juniorcsapata Forrás: kscszekszard.hu
Az Atomerőmű-KSC Szekszárd juniorcsapata Forrás: kscszekszard.hu
„A juniorjaink kiemelkedő erőt képviselnek, ez a korosztály tavaly kadétbajnok lett. Az új évadban azt várom tőlük, hogy a legjobb négy közé jussanak, hiszen még csak első évesek. Sokat segít nekik, hogy a keretből négy kosaras is a felnőttélvonalban szereplő együttesünkkel készülhet. A négyből ketten ráadásul folyamatosan: Miklós Melindáról és Vincze Nikolettről van szó, kétségtelen, ők a junioralakulat húzóemberei. Elképesztően sokat jelent, amikor a nagyokkal edzenek. Ha visszajönnek, egészen más sebességen dolgoznak. Nem is lehet kérdés, jövőre nagy sanszunk lesz a bajnoki címre” − vélekedik a vezetőedző. A kadétoktól mást vár Mária: „Valamelyest gyengébb generáció. Közöttük is van két kiemelkedő kvalitású játékos, Holcz Rebeka és Németh Lili. Azt remélem a kadétoktól, hogy az országos nyolcas döntőbe jutnak.  A lányok gyakran játszanak a felnőtt másodvonalban, amelynek kerete a juniorokból és a kadétokból áll. Teljesen más színvonal a másodosztály, viszont arra tökéletes, hogy minél többet legyenek pályán. Nem mellékes, hogy ezen a szinten játszanak nagyon rutinos sportolók is, akiktől rengeteget tanulhatnak.” A szekszárdiak évről évre tartják a lépést a budapesti nagyokkal. Hét korcsoportban nagyjából kétszáz játékos szerepel az utánpótlás-korosztályokban – ez nem nagy szám. A város lakossága mintegy harminckétezres. Adódik a kérdés: hogyan lehet minőségi kosárlabdázókat kiválasztani a viszonylag szűk merítési lehetőségből? „Régen sem volt könnyű, de egyre nehezebb a dolgunk, mivel bővült a sportágak választéka a városban. A helyzetünk abból a szempontból lett jobb, hogy a kosárlabda nagy népszerűségnek örvend napjainkban, hiszen Djokics Zseljko együttese az elmúlt néhány évben meghatározóvá vált a felnőtt női élvonalban. Az ifjak ráadásul hétről hétre motivációt nyerhetnek abból, hogyan küzdenek a felnőttek az ország legjobbjaival.” A mester nem felejtette el megemlíteni: rengeteg segítséget kap, igazi csapatként dolgoznak együtt az edzői stáb összes tagjával, és a közös céljuk az, hogy a lehető legtöbb játékost neveljék ki a felnőttélvonalba és a nemzeti válogatottba. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.