UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-12-01 21:43

Rövid pályás gyorskorcsolya: virgács helyett 63 érmet hozott a Mikulás

Összeszámolni is nehéz, annyiszor állhattak dobogóra a junior rövid pályás gyorskorcsolyázók a péntektől vasárnapig tartó, hazai rendezésű Mikulás-kupán, amelyen ezúttal nem a válogatottat, hanem főleg egyesületüket képviselték. A mellékelt ábra pedig azt mutatja, elsöprő sikerrel tették mindezt, elvégre 63 még szaloncukorból is sok lenne egy ültő helyünkben, nem hogy éremből.

Ha hazai rendezésű short track utánpótlás-viadal, akkor éremhalmozás látástól vakulásig. A szeptemberi Pannonia Open után ismét remekeltek a mieink a Gyakorló Jégcsarnokban, jóllehet, a Mikulás-kupa rangban és színvonalban elmarad a junior Challenge Series-versenyétől. Míg utóbbin jégre lépett a hazai utánpótlás színe-java, addig az adventi hangulatú esemény inkább a legkisebbekről szólt, semmint a junior-vb-re ácsingózó, válogatott fiatalokról. Persze, a 63 megnyert érmet bármelyik nemzetközi versenyen azonnal aláírnánk. „Nagyon ügyesek a gyerekek, látszik rajtuk, mennyire imádnak korcsolyázni – szögezi le az olimpiai bajnok Knoch Viktor, aki az utánpótlás-válogatott egyik edzőjeként figyeli érdeklődve a gyerekek teljesítményét. – Szakmailag nézve nem ez a legfontosabb versenyünk, de akik itt vannak, mindent beleadnak, hogy méltóképpen képviseljék egyesületüket. A C és D korosztályban több fiatallal is dolgozunk már. A tehetség, a szorgalom, az elhivatottság… Mindez megvan bennük, nem véletlenek ezek az eredmények, mindazonáltal azt gondolom, hogy a C-ből a B korosztályba való átlépés a legnehezebb, igazából akkor dől el, ki válhat élsportolóvá. De ahogy elnézem a felhozatalt, nagyon sokan esélyesek arra, hogy hamarosan az utánpótlás-válogatott erősségei legyenek.”

Csizmadia Márk még a legtöbb érmet gyűjtő C korcsoportos fiúk közül is kiemelkedett Forrás: Fradi.hu
Csizmadia Márk még a legtöbb érmet gyűjtő C korcsoportos fiúk közül is kiemelkedett Forrás: Fradi.hu
Némelyeknek már van is tapasztalatuk az olimpiai bajnokkal való közös munkáról. Csizmadia Márk, az FTC 14 esztendős versenyzője kirobbanó formában érzi magát, kis híján triplázott (három távon egyedül az F korcsoportos, jászberényi Gazsi Noémi tudott nyerni), csak azon a fránya 1000 méteren kellett beérnie a második hellyel: „Sajnálom, hogy az nem jött össze, két szegedi ellenfelem okosan együttműködött, így a végén már hiába próbálkoztam, hirtelen vége lett a döntőnek. Sejtettem, hogy esélyesként vágok a Mikulás-kupának, azért a Danubia-versenyeken erősebb, külföldi riválisokat kell legyőzni. Teljesen elégedett vagyok, az elmúlt időszakban szerintem azért is teljesítettem jól, mert nagy löketet adott, hogy megnyertem a nagypapámról, Csizmadia Ferencről elnevezett emlékversenyt. Az nagyon büszkévé tett.” Noha a legtöbb korosztályban kevés külföldi lépett jégre, a Mikulás-kupa abból a szempontból nagy jelentőségű, hogy hűen tükrözi a sportágban működő egyesületek utánpótlásának eredményességét. A fővárosiak (FTC, MTK) mellett főképp a jászberényiek (JSE), a tatabányaiak (TDKE), illetve a szegediek (SZKE, TKKSE) villogtak. Major Dominik, a JSE D-korcsoportos, amúgy egyik legeredményesebb short trackese elárulta, a megméretés előtt betegeskedett és nem érezte magát csúcsformában, ennek ellenére háromból két távon (1000, 777 m) is győzelmet aratott. „Nem voltam jól az elmúlt héten, ahhoz képest kihoztam a maximumot. Nagyon örülök, hogy meg tudtam mutatni: képes vagyok újra győzni. A közönséget külön kiemelem, eléggé motivált. Azt éreztem: na, ezt azért is megnyerem, olyan lelkesen buzdítottak.” A szegedi Kormányos Ninára is jó hatást tett a Gyakorló Jégcsarnokban uralkodó hangulat, hiszen a C korcsoportos lányok küzdelmeiben egyedüli magyarként végzett a dobogón, ráadásul mindhárom távon (500, 1000, 1500 m). „Emlékezetes marad a Mikulás-kupa, mert többször is olyan ellenfeleket győztem le, akiket korábban nem tudtam. Nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel, azért jó lett volna legalább az egyik számban nyerni. Legközelebb talán sikerül.” Az utánpótláskorú műkorcsolyázóknak és jégtáncosoknak azonban nem legközelebb, hanem most kell bizonyítaniuk, szintén a Mikulás-kupán, és szintén a Gyakorló Jégcsarnokban. A hétfőtől kezdődő, s egy héten át tartó nemzetközi viadalon 41 ország 450 versenyzője kápráztathatja el a közönséget. A junioroknak különösen nagy a tét, a verseny ugyanis az ifjúsági olimpiai játékokra és a junior-világbajnokságra is válogatónak számít. További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.