UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-12-02 08:49

Rövid pályás gyorskorcsolya: a 17 éves Nógrádi Bencének nagy álma, hogy a bormiói junior-vb-n száguldhasson

Nem véletlenül az utánpótlás-válogatott egyik legstabilabb oszlopa az FTC rövid pályás gyorskorcsolyázója, Nógrádi Bence. A Mol Alapítvány által támogatott 17 éves sportoló még klubot is váltott azért, hogy minél profibb körülmények között száguldhasson. Mióta pedig megkapta „lábra öntött” cipőjét, nem nagyon tudják megszorítani a vetélytársak.

A lengyelországi Białystokban rendezett junior Challenge Series-versenyen mindhárom távon (500, 1000 és 1500 méteren), plusz a fiúváltóval is győzedelmeskedett korcsoportjában, így biztossá vált, hogy részt vehet a kolomnai Európa-kupán. A 17 esztendős Nógrádi Bence nem köntörfalaz: elvárta magától ezt a nehezen felülmúlható teljesítményt. Ahogy az FTC rövid pályás gyorskorcsolyázója fogalmaz, most ő tartozik az idősebb versenyzők közé, így kutya kötelessége a legmagasabb célokért küzdenie.

Nógrádi Bencének nagy álma, hogy a bormiói junior-vb-n száguldhasson Forrás: szepi.hu/Dugonics András Piarista Gimnázium
Nógrádi Bencének nagy álma, hogy a bormiói junior-vb-n száguldhasson Forrás: szepi.hu/Dugonics András Piarista Gimnázium
„Már a szezon elejétől kezdve arra sarkallom magam, ne csak éppen hogy kvalifikáljam magam, hanem a legjobb magyarként tegyem mindezt, és az Európa-kupára sem tanulni megyek, hanem győzni. Tavaly újoncként indultam a B korcsoportban, így lettem hatodik összetettben, most viszont semmi esetre sem elégednék meg ezzel az eredménnyel.” A ferencvárosi reménység elhivatottságát jól jelzi, hogy noha „papíron” a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium magántanulója, ideje nagyobb részét a fővárosban tölti, hogy minél profibb körülmények között edzhessen. „Ezért is váltottam klubot, mert az előző, a Tuti KKSE már nem tudott támogatni abban, hogy a fővárosban albérletet találjak. Nagyon komolyan veszem a sportot, így a tanulásra sajnos kevesebb időm jut, de magántanulóként azért az iskolát sem hanyagolom el. Nem könnyű mindenhol helytállnom, néha úgy érzem, kettészakadok.  Az edzések viszont mindenért kárpótolnak, imádom a száguldást, az eszméletlen gyorsaságot, amivel a jégen közlekedhetek. Különösen azokat a helyzeteket szeretem ebben a sportban, amikor nagy sebesség mellett kell bevenned az éles kanyarokat, ezt kizárólag a short trackben élheted át.” Az utánpótlás-válogatott erőssége a januári junior-világbajnokságon is száguldana, éppen ezért ahol csak tud, igyekszik bizonyítani az utazó keretről döntő szakmai stábnak. „Négy fiú utazhat Bormióba, két hely már elkelt, így hárman maradtunk két helyre. Csak remélni tudom, hogy az országos bajnokságot megelőző hétkörös teszt, valamint a nemzetközi versenyeken elért eredményeim alapján kiérdemlem a repülőjegyet. Nyáron edzőtáboroztunk már a világbajnokság helyszínén, sőt, néhány héttel ezelőtt versenykörülmények között is teszteltük a pályát, szóval jó lenne azt mondani két hónap múlva, hogy szinte már hazajárok az olasz síparadicsomba…” A nemzetközi versenyekhez elengedhetetlen a jó korcsolyacipő, a Mol Alapítvány támogatásából elkészített példány használatba vétele óta látványosan nőtt Bence győzelmi rátája. „A lábamra öntötték, tehát nyilván hasznosabb, mint az előző cipőm. Statisztikai adatokkal nem tudok szolgálni, de érzetre biztosan állíthatom, jobb vagyok azóta, hogy az új rendelkezésemre áll. Egyrészt kényelmesebb, mint a régi, másrészt pedig tudom, hogy ilyen csak nekem van, s ez egyszerre önbizalom-növelő és motiváló.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.