UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-12-04 20:08

Úszás: Pilato 14 évesen ért fel a kontinens tetejére a glasgow-i rövid pályás Eb-n

Egy nap alatt három junior-világcsúcsot úszott, és aranyérmet nyert 50 m mellen a Glasgow-ban zajló felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságon a csupán 14 éves Benedetta Pilato. Bemutatkoztak a magyar fiatalok is, a 400 m vegyesen 14. helyezett Szabó-Feltóthy Eszter elmondta, hogy ízlik neki az úszás pályafutása első felnőtt-világversenyén.

Elstartolt Glasgow-ban a felnőtt rövid pályás úszó Európa-bajnokság, amelyen három utánpótláskorú, egyaránt 17 éves versenyző is képviseli a magyar színeket. A továbbjutás az első délelőttön egyiküknek sem sikerült: a junior-világbajnok Zombori Gábor huszadik lett 400 m gyorson (3:45.14), Békési Eszter negyvenharmadikként végzett 50 m mellen (32.29), a legelőkelőbb pozícióban, tizennegyedikként pedig Szabó-Feltóthy Eszter zárt 400 m vegyesen (4:39.27). A Vasas versenyzője elégedetten értékelt a futam után: „Sejtettem, hogy erre képes vagyok, mert hosszú pályán már van 4:40-em. Nagyjából 4:38 köré saccoltam magam, végül ettől nem maradtam el sokkal, de nagyon fájt. Most mutatkoztam be a felnőttmezőnyben, nagyon jól éreztem magam, az ifi versenyekhez képest sokkal kevésbé feszült a hangulat. Van egy csomó gyerek, aki túlizgulja ezt, de Hosszú Katinkáék itt nevetgéltek, nagyon oldott a közeg és örülök, hogy nem lettem utolsó a futamban.”

Benedetta Pilato tizennégy évesen nyert aranyérmet a felnőtt rövid pályás Eb-n Forrás: OA Sport
Benedetta Pilato tizennégy évesen nyert aranyérmet a felnőtt rövid pályás Eb-n Forrás: OA Sport
A legnagyobbat azonban az olaszok mindössze tizennégy(!) éves klasszisa, Benedetta Pilato robbantotta 50 m mellen. Méghozzá már reggel, amikor junior-világcsúcsot úszott (29.62), és a második idővel jutott a középdöntőbe. Délután ismét megjavított az idejét, amelynek köszönhetően kibérelte magának a négyes pályát a szerda esti program végén esedékes fináléra. És happy end lett a vége: érkezett a harmadik korosztályos világcsúcs és a felnőtt Európa-bajnoki aranyérem. A 14 esztendős, már a kvangdzsui felnőttvébén ezüstérmes olasz lány nem is nagyon találta a szavakat a diadal után: „Elmondhatatlanul boldog vagyok, hihetetlenül akartam ezt a sikert. Nem is tudom mit mondjak most...” Ehhez talán annyit tehetünk hozzá, hogy aligha most hallottunk róla utoljára.

B. V.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.