UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2019-12-07 19:44

A 18 éves Vas Kata Blanka a női kerékpársport legendája, Marianne Vos mögött lett második Essenben

„Marianne odajött gratulálni nekem, egy pillanatig el sem hittem, hogy ez tényleg megtörténik" – meséli a 18 éves Vas Kata Blanka, aki fantasztikus sikert ért el cyclo-cross-ban az Ethias Cross-sorozat esseni futamán: a női kerékpársport legnagyobb legendája, a többszörös olimpiai és világbajnok Marianne Vos mögött, másodikként ért célba.

vkb hamvas
vkb hamvas
Szombaton a belgiumi Essenben rendezték a kerékpárosok Ethias Cross-sorozat versenyét, amelyen a 18 éves Vas Kata Blanka is rajthoz állt a belga Doltcini-Van Eyck Sport csapatának színeiben. A C1 kategóriájú cyclocross viadal papíron nem tartozik a legrangosabb versenyek közé, ennek ellenére a szakág legjobbjai is részt vesznek rajta. Hogy csak egy nevet említsünk: a most is győztes Marianne Vos. A női kerékpársport holland legendája kétszeres olimpiai (2008 – pálya, pontverseny, 2012 – országút), háromszoros országúti -, és hétszeres cyclo-cross világbajnokként érkezett a versenyre, amelyen Blanka végig nagyszerű formában kerekezve végzett a második helyen. A kiváló eredmény a bajnok elismerését is kiérdemelte.
vkb hamvas bálint
vkb hamvas bálint
„Marianne Vos odajött gratulálni nekem – meséli boldogan Blanka honlapunknak. – Ő tényleg a legnagyobbak egyike, egy pillanatig el sem hittem, hogy ez tényleg megtörténik. Tavaly indultam vele világkupán, de akkor fényévekre voltam tőle, most látótávolságon belülre értem. Hihetetlenül boldog vagyok. A rajtom remekül sikerült, aztán hibáztam, mert a sáros emelkedőn kimentem a nyomból, így le kellett szállnom és futnom. Ekkor kisebb csoport felért rám, de tudtam váltani, és sikerült leszakítanom. Sokáig harmadikként tekertem, ám amikor az előttem lévő versenyző biciklit cserélt, megelőztem, aztán csak tartottam a tempómat a célig. Rettentően kemény volt, de elképesztően jó érzés másodikként bejönni, olyankor fáradtságot sem érzek. A felnőttek között nekem már ez a legnagyobb eredményem.” A hegyen junior Eb- és vb-negyedik, országúton junior-vb-hetedik versenyző a siker után egyből repülőre ült, és Spanyolországba utazott, ahol egyhetes edzőtáborban készül a következő versenyre. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.