UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-12-08 12:42

Jégkorong: Papp Kristóf az USHL-ben szintet lépett, de a válogatottból most hiányozni fog

Klubot váltott jégkorongsportunk egyik nagy ígérete, a 18 éves Papp Kristóf. A támadó maradt az USHL-ben, csak immár a Madison Capitols helyett a Des Moines Buccaneers együttesét erősíti. Azonnal számítottak rá, már le is játszotta első meccsét új klubjában, ami azt is jelenti, hogy nem utazik Kijevbe, a csütörtökön kezdődő U20-as vb-re.

Már több mint kilenc éve az Egyesült Államokban játszik, de igazán a tavaly decemberi U20-as világbajnokságon robbant be a jégkorongozó Papp Kristóf, amikor a lengyelországi divízió I/B csoportos tornán, mindössze 17 évesen, a válogatott legeredményesebb tagja volt. Akkor az USHL-ben – az NHL egyik előszobájának is tekinthető tengerentúli juniorligában – szereplő Madison Capitols gárdáját erősítette, akkor, nem sokkal a vb után így látta a jövőjét.

Papp Kristóf az USHL-en belül lépett szintet, már a Des Moines Buccaneers gárdáját erősíti Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu
Papp Kristóf az USHL-en belül lépett szintet, már a Des Moines Buccaneers gárdáját erősíti Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu
„Próbálom végigjárni a lépcsőfokokat. Jövő ilyenkor már túl leszünk az NHL-drafton, nagyon boldog lennék, ha valamelyik klub kiválasztana. Persze akkor sincs tragédia, ha nem sikerül, továbbra is játszom majd az USHL-ben, és még az egyetemről is lehet esélyem. Tudom, pályáznak még erre rajtam kívül néhányan, de a végső célom az, hogy bekerüljek a világ legerősebb ligájába.” A csoda egyelőre elmaradt, Pappot nem draftolták, viszont 2020-tól előszerződése van a Michigan Egyetemmel. Vagyis a jövője – NHL ide vagy oda – biztosított. „Most csak arra koncentrálok, hogy jól sikerüljön a következő év, erőnlétileg nagyon készülök a nyáron, hiszen egyre erősebb játékosokkal találkozom a jégen. Aztán pedig megyek egyetemre, és ugye meglesz az NHL-draft is, de igyekszem erre nem gondolni. Ha sikerül, akkor sikerül.” A korosztályos válogatott támadó láthatóan valóban a munkára és a mérkőzésekre koncentrál, ezt bizonyítja az is, hogy az évad eddigi huszonegy mérkőzésen tizenkilenc pontot (tíz gól, kilenc gólpassz) hozott össze. A héten azonban – szokatlan módon – szezon közben klubot váltott. Erről korábbi csapata, az USHL Keleti Konferenciájának sereghajtója számolt be: a Madison Capitols mindössze három győzelmet és egy hosszabbításban elszenvedett vereséget tud felmutatni, Papp azonban csapata második legeredményesebb játékosaként az első húszban szerepel a liga kanadai táblázatán. Ezek tudatában nem véletlen, hogy több rivális is megpróbált rá lecsapni már a szezon közben, végül a Des Moines Buccaneers gárdája lett a nyerő. Az iowai Urbandale városában székelő alakulat jelenleg az ötödik helyen áll a Nyugati Konferenciában, így a klubváltás előrelépést jelenthet. Új csapata általános igazgatója, Tom Mannino elmondta, már az U16-os korosztályban, a Honeybaked gárdájában is figyelték Pappot, aki szerinte nemcsak játszani tud és nemcsak gólokat szerez, hanem igazi vezér is a pályán. Nem titkolja, pozitív hatást vár a csatár érkezésétől és kíváncsi rá, hogyan fejlődik tovább az új környezetben. A 19 éves játékos péntek este már pályára is lépett új csapatában, pontot még nem szerzett, három kapura lövése volt a Sioux City ellen 4–1-re elveszített találkozón. Az átigazolás azonban egyúttal azt jelenti, hogy a válogatott egyik legjobbja klubelfoglaltsága miatt nem szerepelhet a csütörtökön kezdődő, kijevi U20-as, divízió I/B csoportos világbajnokságon. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.