UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-12-08 10:17

Kosárlabda: a Vadmacskák pontgyárosa, Baa Dominika kiemelkedőt nyújt a felnőttek között is

Nem akármilyen mutatókkal büszkélkedhet a leánykosarasok kadétbajnokságában és a felnőtt női másodosztályban a Kanizsai Vadmacskák SE csupán 15 esztendős játékosa, Baa Dominika.

Meccsenként átlagosan több mint 32 pontot dob a kadétok között Baa Dominika, és azzal fölényesen vezet a bajnokság vonatkozó statisztikájában. Nemcsak neki, hanem a klubjának, a Kanizsai Vadmacskáknak is jól indult az alapszakasz: nyolc mérkőzéséből hatot megnyert az együttes, nagy meglepetésre olyan alakulatokat is maga mögé utasított, mint a Soproni Darazsak Akadémia vagy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs.

Baa Dominika kiváló egyéni mutatókkal büszkélkedhet Forrás: zaol.hu
Baa Dominika kiváló egyéni mutatókkal büszkélkedhet Forrás: zaol.hu
„Rendkívül keményen dolgoztunk a nyáron, a szakmai vezetőnk, Gábor Erzsébet hajtott minket, megkövetelte a munkát, és ennek – úgy fest – meglett az eredménye. Az egyetlen problémánk az, hogy nincsen igazi centerünk, emiatt jóval nagyobb súlyt kell fektetnünk a kizárásokra. Ennek ellenére fel tudjuk venni a versenyt az erősebb alakulatokkal, így nem is lehet kérdés, a célunk az, hogy bejussunk az országos bajnoki nyolcas döntőbe tavasszal, és ott érmet szerezzünk” – vall a kanizsai sikerek titkáról az első számú pontfelelős. Dominika pontátlaga mellett a teljesítményindexe is elképesztő (39.25), és az asszisztokban (5.5) is igen jól áll. De a mérkőzésenként szerzett labdáinak a száma a leginkább szembetűnő: 9.5, ez közel kétszer annyi, mint az erre vonatkozó lajstrom második helyezettjéé. De ez még nem minden. A 15 éves játékos ugyanis a felnőtt másodosztályban is hasonlóan meggyőző teljesítményt nyújt. A pontszerzésben (24.75) és a szerzett labdák számát tekintve (7.50) is a rangsor élén áll, nyolc forduló után a harmadik leghatékonyabb, leghasznosabb kosarasként (32.75-ös VAL-érték) tartják számon. „A pontok döntő többségét indításokból és egy az egy elleni párharcokból érem el. Persze, nem szabad megfeledkezni a társaimról sem, akiknek mérkőzésről mérkőzésre egyre többet köszönhetek. Ami a szerzett labdákat illeti: általában a passzokat csenem el, ahhoz pedig jó reflexekre van szükség.” Hamarosan bemutatkozhat válogatottban is: az U16-os nemzeti együttessel részt vesz a Szlovákiában december 26-án rajtoló olimpiai reménységek versenyén. „Két éve rendszeresen járok az összetartásokra, a szűkített keretbe viszont idáig még nem kerültem. Az elsődleges célom az, hogy szerepeljek nyáron a portugáliai korosztályos kontinenstornán. Ha sikerül, a folytatásban minden erőmmel azon leszek, hogy a válogatott mezt a lehető legtöbbször magamra ölthessem.” A kanizsaiak játékosa hétévesen lépett először kosárlabdapályára: „Az általános iskolában tornával kezdtem. Kovács Magdolna figyelt fel rám, és megkérdezte, lenne-e kedvem pattogtatni kicsit a labdát. Már az első pillanatban a játék szerelmesévé váltam, minden pillanatát élvezem. Azóta is imádok itt játszani, kiváló a csapat. A példaképem Iványi Dalma volt, még a búcsúmeccsén is részt vettem Pécsett. Azóta is rengeteg erőt merítek a pályafutásából, zseniális kosaras volt, igazi legenda.” Ahogyan minden sportoló, úgy Dominika is már kitűzte céljait a következő évekre: „Jól érzem magam Nagykanizsán, a gimnáziumot itt szeretném befejezni. Tervezem az egyetemet, tehát biztos, hogy később is nagyon fontos lesz összhangban tartani a tanulmányaimat a sporttal. Nem titok, az álmom az, hogy egyszer a kedvenc csapatom, a Sopron Basket játékosa legyek!” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.