UtánpótlásSport
2024. február 22.
  • instagram
KADÉT ÉS JUNIOR VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÁPOLY)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-12-08 13:14

Varga Gréta 15 évesen hetedik az U20-as mezei futó Európa-bajnokságon

Vasárnap három magyar fiatal vett részt a lisszaboni junior mezei futó Európa-bajnokságon, közülük a legjobban a 15 éves Varga Gréta teljesített, aki hetedik helyen ért célba. A fiúk között Palkovits István a 15., Szemerei Levente az 59. helyen zárt.

Három fiatal magyar atléta indult vasárnap délelőtt a lisszaboni junior mezei futó Európa-bajnokságon. Az U20-as lányok mezőnyében a 16. születésnapját csak december második felében ünneplő Varga Gréta indult. A veszprémi SVSE versenyzője tulajdonképpen tapasztalatszerzés céljából utazott a portugáliai viadalra, de fantasztikus futással végül hetedik helyen ért célba a 93 fős mezőnyben. A 2000 m akadályon EYOF-ezüstérmes Gréta, aki idén megkapta az év ifjúsági leányatlétája díjat is 14:34 perc alatt futotta le a 4225 méteres távot.

eyof-mon-varga-gréta_511x365_acf_cropped
eyof-mon-varga-gréta_511x365_acf_cropped
„Egyelőre még én sem térek magamhoz – mondta Tóthné Stupián Anikó, Gréta edzője, a csapat vezetője honlapunknak. – A várakozásokat alaposan felülmúlta. Már az elején jól helyezkedett, az élbolyt felvállalva végig tartotta a helyét, a hajrában pedig a 8. helyről tudott előzni. Azt gondolom, nem is lehet hibát találni a teljesítményében. A hangosbemondó a verseny közben többször is megemlítette, hogy fantasztikus a fiatal Varga, illetve a célba érkezéskor külön kiemelte, hogy nincs még 16 éves. Másoknak is feltűnik a képessége. Neki nem volt a baj a pálya, az emelkedő, csak boldog volt, hogy itt lehet és futhat.” „Nagyszerű verseny volt, az elejétől nagyon élveztem. Nem tudtam, milyenek az ellenfelek és azt sem, hányadik helyre soroljam be magam az elején. Egyszerűen csak mentem, és azt vettem észre, hogy elől vagyok. Nagyon örülök a hetedik helynek” – mesélte Gréta a verseny után. Az U20-as fiúk 107 főt számláló mezőnyében Palkovits Istvánnak sikerült jobban az Eb, a 15. helyen ért célba. Szemerei Levente 59. lett, a teljesítményéhez azonban hozzátartozik, hogy miután szombat délelőtt még itthon vizsgázott, éjfélre ért Lisszabonba, és vasárnap korán fújtak ébresztőt a csapatnak, így nem mondhatni, hogy kipihent lett volna. A lányok versenyét a 2018. évi junior Európa-bajnok, olasz Nadia Battocletti nyerte, a fiúknál az 1500 és 5000 méteren felnőtt Európa-bajnok norvég Jakob Ingebrigsten győzött. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.