UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-12-10 15:28

Curling: ismét a junioroké a terep – cél az A csoportos vb

Szerdától ismét a finnországi Lohjára szegeződik a magyar curlingbarátok szeme, a világtól elzárt téli sportkomplexumban rendezik ugyanis a juniorok B-világbajnokságát, amelyen mind a fiú, mind a leánycsapatunk érdekelt. Cél a legjobb három közé kerülés.

A finnországi Lohjában összesen 43 együttes (19 leány és 24 fiúcsapat) vesz részt a B ligás junior-világbajnokságon, amely az utánpótláskorú curlingesek egyik legfontosabb viadala. Hazánkat a korosztályos országos bajnokságot megnyerő UTE-s fiúk (Tatár Lőrinc, Szarvas Kristóf, Kalocsay Ottó, Gazdag Zsombor, Tüske Milán), valamint a vasasos lányok (Joó Linda, Dobor Dia Regina, Nagy Laura, Nagy Laura Karolina, Bartalus Anna) képviselik. A tét nem kicsi, elvégre nemenként a legjobb három nemzet jut ki a 2020 februárjában az oroszországi Krasznojarszkban rendezendő A csoportos világbajnokságra, amelyen a korosztály krémje méri össze tudását. Az esélyekről, illetve az egyhetes tornának otthont adó impozáns sportkomplexumról a fiúk edzője, Szarvas Gábor mesélt honlapunknak.

Tatár Lőrincék idén is nekiveselkednek a top3-nak Forrás: Magyar Curling Szövetség
Tatár Lőrincék idén is nekiveselkednek a top3-nak Forrás: Magyar Curling Szövetség
„Egy biztos, több sportággal ellentétben curlingben az utánpótlás-versenyeknek is megadja a módját a nemzetközi szövetség. Jól ismerjük a helyszínt, mert az előző szezonban is itt rendezték a viadalt, márpedig idén Tüske Milánt leszámítva ugyanolyan összetételű csapatokkal képviseltetjük magunkat, mint múltkor. Azon a vb-n nem igazán voltunk szerencsések, a fiúk holtversenyben negyedikek lettek a csoportjukban, csak az egymás elleni mérleg alapján estek ki  – a lettek pedig továbbjutottak a 3. helyen (a szerk.) –, a lányok egészen az elődöntőig nagyszerűen meneteltek, többek között a dánokat is legyőzték, ami nagy bravúr, viszont utána az elődöntőt és a bronzmeccset sem sikerült megnyerniük, vagyis nagyon kicsin múlott a vb-kvalifikációjuk. A jelenlegi szezonban, az eddigi felkészülési tornákon tapasztaltak alapján azt mondhatom, most még nehezebb feladat vár a fiúkra és lányokra egyaránt, mert elképesztően megizmosodott a mezőny, már a B ligában is felnőtt színvonalú mérkőzéseket játszanak a fiatalok.” A mester ugyanakkor reményekkel telve várja az egyhetes versengést, és nem is alaptalanul, hiszen  a srácok és a Nagy Gyöngyi irányította leánycsapat is kiváló felkészülést tudhat maga mögött. „Nagyon biztató a gyerekek hozzáállása, sport iránt mutatott alázata. A létesítménygondok ellenére – hazánkban egyetlen pálya, a kamaraerdei áll rendelkezésre – egyre erősebb az utánpótlásunk, a szarajevói EYOF-on bronzérmet szerzett a vegyescsapatunk, tehát jó úton járunk. A hazai szövetség is egyre nagyobb súlyt helyez a fiatalok versenyeztetésére, támogatására. A felkészülési tornákon rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek a fiatalok, többször is várakozáson felül teljesítettek. Az előjelek tehát valóban reménykedésre adnak okot, de nem szabad elfelejteni, hogy nálunk jóval vaskosabb curlingmúlttal bíró nemzetekkel kell felvennünk a versenyt Finnországban. Mindent beleadnak a gyerekek, de hogy ez mire lesz elég, megjósolhatatlan.”

B LIGÁS JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, LOHJA (FINNORSZÁG) Leányok C-csoport: Anglia, Finnország, Magyarország, Japán, Kazahsztán, Lengyelország Fiúk B-csoport: Ausztria, Kína, Csehország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Kazahsztán, Svédország

További korosztályos hírek CURLINGBEN a sportági aloldalunkon.