UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2019-12-10 16:20

Kajak-kenu: minden idők legeredményesebb éve után díjazták az utánpótlás legjobbjait

A kajak-kenuszövetség nemrégiben átadott úszóházában adták át az esztendő legjobbjainak járó elismeréséket. Az utánpótláskorúak között Redl András és Kőhalmi Emese, valamint Horváth Benedek és a Gönczöl Laura, Opavszky Réka páros nyerte a díjat, míg a legjobb utánpótlásedzőnek Gintl Andreát választották.

Szokás szerint veretes mezőny gyűlt össze a kajak-kenusok évzáró díjátadó gálájára. A jelen klasszisai – a még U23-as Kopasz Bálint nyert a férfi kajakosok kategóriájában – mellett a sportág hazai legendái is megjelentek; ott volt többek között Wichmann Tamás, Hesz Mihály és Csabai Edvin a szövetség új húzóban rendezett eseményen. Az MKKSZ elnöke, Schmidt Gábor beszédében köszönetet mondott a versenyzőknek, a felkészítőknek, a sportág támogatóinak és a média képviselőinek is. Majd kitért az utánpótlás pazar, minden korábbit felülmúló esztendejére is. „Formálódik a jövő csapata” – mondta, hiszen sorozatban ötödször lett a magyar a legeredményesebb válogatott a korosztályos világbajnokságon.

Díjazta az év legjobbjait a kajak-kenuszövetség Forrás: MKKSZ
Díjazta az év legjobbjait a kajak-kenuszövetség Forrás: MKKSZ
Az év legjobbjainak díjazásakor a leány kajakosok között nem sok kétség férhetett Kőhalmi Emese (17) sikeréhez, aki az augusztusi, Pitesti-ben rendezett utánpótlás-vb-n az ifjúsági korosztályban triplázott, egyéniben, kettesben és négyesben is győzött. Így az sem meglepő, hogy edzője, Gintl Andrea sokadszorra nyerte el az év legjobb utánpótlásedzője elismerést. A KSI SE még jövőre is ifjúsági korú sportolója az elismerések átadása után elégedetten tekintett vissza honlapunknak a csodálatos esztendőre: „Az év elején bíztam abban, hogy párosban és négyesben kijutok a világbajnokságra, de ilyesmiről, hogy három aranyérmet is nyerek, álmodni sem mertem. Ennél már csak az lenne szebb, ha ezt jövőre meg tudnám ismételni.” A kajakos fiúk mezőnyében Kőhalmi klubtársa, Redl András (18) emelkedett ki a mezőnyből. Tavaly Kós Benedek nyert a két klasszikus számban (500 és 1000 m), az idén pedig ő. Erre korábban a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán volt képes. A leány kenusok között megosztva kapta a díjat válogatott ifjúsági párosa, Gönczöl Laura (16) és Opavszky Réka (16). A PACS-PACS SE még serdülőkorú sportolói párosban ezüst- és bronzérmet is nyertek a romániai világbajnokságon, vagyis kétségkívül a jövőt jelenthetik még az utánpótlás-válogatottban is. A szakágban a fiúk mezőnyében pedig az idén a maratoni-vb-n két aranyérmet is nyert rácalmási Horváth Benedek (18) győzött. A díjátadón természetesen ott volt a korosztályos válogatott szövetségi kapitánya, Makrai Csaba is, aki boldogan tekintett vissza minden idők legsikeresebb utánpótlásévére. „Rendkívül eredményes évet zártunk, mindig nagy öröm újra és újra átélni ezeket az arany pillanatokat, és bízom abban is, hogy a továbbiakban is ilyen szép sikereket tudunk elérni. Vannak új, feltörekvő fiataljaink, nem lesz könnyű tartani ezt a szériát, de mindenképpen azon leszünk, hogy sikerüljön.”

AZ ÉV UTÁNPÓTLÁSKORÚ VERSENYZŐI: Fiú kajak: Redl András (KSI SE) Leány kajak: Kőhalmi Emese (KSI SE) Fiú kenu: Horváth Benedek (Rácalmás SE) Leány kenu: Gönczöl Laura (PACS-PACS SE), Opavszky Réka (PACS-PACS SE)

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.